Asociatia P.A.V.E.L. a organizat Ziua Internationala a Copilului cu Cancer

Asociatia P.A.V.E.L. a organizat Ziua Internationala a Copilului cu Cancer

In data de 15 februarie Asociatia P.A.V.E.L. a organizat la Institutul Oncologic, Ziua Internationala a Copilului cu Cancer. Peste 30 de copii bolnavi de cancer au avut parte de o multime de surprize din partea organizatorilor.

Scopul acestei zile este sa atraga atentia asupra celor 250.000 de copii bolnavi de cancer de pretutindeni, depistati in fiecare an, din care doar 20% primesc tratamentul adecvat, sa se informeze publicul despre cancerul la copii, sa se organizeze evenimente, cu strangere de fonduri, pentru organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer pentru a-si finanta programele la nivel local, sa se promoveze proiectele si activitatile desfasurate de organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer, local.

In fiecare an, 175.000 de copii din intreaga lume sunt diagnosticati cu cancer, dintre care, estimativ, 90.000 vor muri din cauza acestei boli. Numarul exact al cazurilor noi nu este cunoscut pentru ca in multe tari nu toti copiii cu cancer sunt inregistrati si multi nici macar nu sunt diagnosticati corect. Aceste cifre sunt cutremuratoare, dat fiind faptul ca 70% dintre toate cancerele la copii sunt vindecabile daca sunt diagnosticate si tratate dintr-un stadiu incipient.

Cancerul este a doua cauza a mortalitatii infantile in tarile dezvoltate. Cel mai des intalnit tip de cancer in Europa, America, Asia de Est si in randul populatiei caucaziene este leucemia limfoblastica acuta, in timp ce limfomul Burkitt, asociat cu malaria si cu infectia cu virusul Epstein Barr este intalnit in jumatate dintre cazurile de limfome la copii in tarile africane.

In Romania (2005) sunt: 9,5 cazuri noi/ 100 000 copii. Cancerul la copil este o boala rara. Reprezinta „doar” 2% din toate cancerele . In Romania se estimeaza ca exista: 500 cazuri noi pe an si 5000 pacienti cu boala in evolutie sau remisiune . In Romania, rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este de circa 30 – 60%, in functie de specificul bolii. Cancerul la copil este a 2-a cauza de deces (4 – 15 ani).

Cancerul la copii este vindecabil. Stabilirea precoce a diagnosticului de cancer inseamna ca pacientul poate beneficia la maximum de posibilitatile oferite de terapia actuala, cu sanse maxime de vindecare si risc minim de efecte secundare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *