Studiu: Schimbarile climatice pot cauza cancer

Ghetarii care se topesc emit in aer si oceane poluanti care cauzeaza cancer, spun cercetatorii. Substantele chimice intra apoi in mancare si ajung in corpurile oamennilor declansand tumori, boli de inima si sterilitate. Avertismentul vine in urma unui studiu international care a descoperit legaturi intre schimbarile climatice si o clasa de poluanti produsi de om, denumiti poluanti organici persistenti, relateaza Dailymail.co.uk.

Studiul, care va fi publicat luna viitoare, indica faptul ca temperaturile in crestere si conditiile meteo extreme intensifica expunerea oamenilor din intreaga lume, inclusiv din Europa.

„Este o problema in toata lumea, agentii poluanti nu au granite. Calatoresc mii de kilometri si cresc in continuare”, sustin cercetatorii.

Oamenii de stiinta sunt ingrijorati in privinta poluantilor organici persistenti (POP) pentru ca raman activi in mediu timp de mai multe decenii si se acumuleaza in tesutul uman.

La categoria acestor poluanti intra pesticide precum DDT si chimicale denumite PCB, folsoite la produse electrocasnice.

Donald Cooper, de la Programul de Mediu al Natiunilor Unite, cel care a anuntat studiul, in cadrul discutiilor despre schimbarile climatice de la Cancun, Mexic, a precizat ca ghetarii care se topesc emit, in aer si oceane, poluanti organici persistenti care se afla de ani buni in ghetari.

In urma fenomenelor meteo extrem, precum inundatiile din Pakistan, sunt emisi poluanti periculosi. De asemenea, temperaturile ridicate pot raspandi malaria si creste nevoia de utilizare a spray-urilor precum DDT, care dauneaza sanatatii oamenilor.

„Cantitati foarte mici de poluanti organici persistenti intra in mancare si se acumuleaza in niveluri din ce in ce mai mari. Si noi suntem destinatarul final. Ii gasim in laptele mamei si in sange”, a declarat Donald Cooper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *