Greenpeace: Peninsula Iberica ar putea ramane fara flora si fauna, din cauza topirii ghetarilor

Greenpeace: Peninsula Iberica ar putea ramane fara flora si fauna, din cauza topirii ghetarilor
Greenpeace: Peninsula Iberica ar putea ramane fara flora si fauna, din cauza topirii ghetarilor

Dezghetul de la Oceanul Arctic ar putea duce la disparitia florei si faunei in Spania, pana la jumatatea secolului, dupa cum se arata in raportul „Oceanul Arctic si efectele schimbarilor climatice in Spania”, prezentat de Greenpeace.

EFE consemneaza ca raportul semnaleaza schimbari semnificative care ar putea duce la disparitia ursului brun, a stejarilor sau a pasunilor.

In schimb, aceleasi schimbari ar putea duce la extinderea speciilor de lacuste sau a meduzelor si midiilor in Marea Mediterana, care vor afecta echilibrul dintre specii, modificand structura si functionarea ecosistemelor.

Acelasi raport mai arata ce impact grav va avea lipsa apei in agricultura sau pastorit, dar si in viticultura sau turismul intern. Greenpeace atrage atentia si asupra faptului ca s-ar putea extinde bolile infectioase transmise de tantari, precum encefalita sau chiar malaria – care, chiar daca nu s-a raspandit in Spania, ar putea aparea in delta raului Ebru, potrivit unui factori ecologici care au aparut aici si care i-ar putea fi favorabili.

Niciodata 5.000 de kilometri – distanta care separa Spania de Oceanul Arctic – nu au fost atat de apropiati, sustin reprezentantii Greenpeace, care au inceput si o campanie, denumita „Salvarea Oceanului Arctic”, cu care vor sa atraga atentia asupra acestor efecte ale modificarilor climatice.

Organizatia urmareste sa formeze un lant uman in jurul Oceanului Arctic si sa ceara ulterior Adunarii Generale a ONU, care va avea loc in luna septembrie, sa declare spatiu protejat apele internationale ale acestuia si sa interzica orice activitate legata de exploatarea petroliera sau pescuitul industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *