Parcul fotovoltaic de la Valenii Somcutei, primul pus in functiune

Parcul fotovoltaic de la Valenii Somcutei, primul pus in functiune
Parcul fotovoltaic de la Valenii Somcutei, primul pus in functiune

Saptamana viitoare, parcul fotovoltaic din Valenii Somcutei, detinut in parteneriat de localnicul Vasile Luput si o firma ceha, va intra in probe de lucru. Acesta va fi primul parc fotovoltaic care se va pune in functiune in judetul nostru. Parcul, care se intinde pe o suprafata de 2,20 ha, cuprinde peste 4.000 de panouri solare si reprezinta o investitie de 1.600.000 euro. “Este ideea mea, e proiectul meu si terenul meu. Dar eu nu am putut obtine credite de la bancile romanesti.

M-au contactat cei de la firma ceha, iar ei au adus fondurile. Asta, pentru ca bancile lor le-au dat credit pentru o investitie in strainatate, in timp ce mie bancile romanesti nu au vrut sa ma imprumute pentru o investitie in Romania”, se plange Vasile Luput. Panourile solare au fost deja montate pe un fost teren arabil, pe care Vasile Luput il folosea inainte doar pentru pasunat. Parcul fotovoltaic va produce 1 megawatt de energie electrica, ce va fi cumparata de statul roman si va fi inglobata in sistemul energetic national.
Vasile Luput este energetician de profesie, dar spune ca pe vremea cand a facut el facultatea se invata doar despre hidrocentrale. Acum detine, chiar langa parcul destinat producerii de energie verde, o ferma intinsa pe 300 ha. Din acest teren, 250 ha reprezinta proprietatea lui Vasile Luput, in timp ce 50 ha sunt arendate. Vasile Luput sustine ca este cel mai mare fermier din judet. El detine cel mai mare numar de vaci de carne negre Angus din Nord-Vestul tarii – in jur de 80 de capete (cifra include si tineretul). “Doar la Sibiu se gaseste un numar mai mare de astfel de vite”, spune fermierul. De asemenea, el detine cea mai mare ferma de oi Dorper din tara (sunt albe, cu capul si gatul negru; nu se tund si nu se mulg, sunt oi de carne) – in total, 40 de femele, aduse, ca si vacile Angus, din Germania. “In restul tarii, cumulat, nu stiu daca se gasesc atatea oi Dorper”, spune Vasile Luput.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente