Prefectul de Neamt sustine promovarea produselor autentice si agriculturii ecologice

Prefectul de Neam? sus?ine promovarea produselor autentice ?i agriculturii ecologice
Prefectul de Neamt sustine promovarea produselor autentice si agriculturii ecologice
Prefectul de Neamt sustine promovarea produselor autentice si agriculturii ecologice

Prefectul judetului Neamt, George Lazar, spune ca Romania are un avantaj in raport cu piata europeana prin produsele autentice sau agricultura ecologica, insa acestea trebuie promovate.

„Fermierii trebuie sa fie pregatiti pentru implementarea noilor oportunitati pregatite de Politica Agricola Comuna, atat in ceea ce priveste platile directe cat si in ceea ce priveste Planul de Dezvoltare Rurala”, spune prefectul George Lazar, intr-un comunicat de presa. Prefectura Neamt a fost miercuri gazda seminarului ‘Fermele mici, asociatiile si grupurile de producatori – prioritati ale noii Politici Agricole Comune 2014 – 2020’, eveniment dedicat fermierilor si crescatorilor de animale din zona de munte.

In cadrul seminarului au fost prezentate teme in domeniul marketingului produselor traditionale, lanturile scurte de aprovizionare ale producatorilor montani, rolul fermelor mici si ale grupurilor de producatori in cadrul noii politici agricole comune dar si exemple de bune practici din Romania si Italia.

„Avem nevoie de stiinta, de agricultori calificati, de cunoastere, de acces la servicii de consultanta conectate la realitatile de pe teren, de organizarea producatorilor si asocierea acestora in vederea realizarii si comercializarii produselor. Asadar, fermele mici, cum sunt majoritatea celor de la munte, au nevoie de sprijin in organizarea grupurilor de producatori pentru colectarea, procesarea si vanzarea produselor, astfel incat cea mai mare parte a valorii adaugate sa ramana la ei”, a spus prefectul George Lazar.

La eveniment au fost prezenti, ca invitati si lectori, personalitati in domeniul zonei montane, recunoscute la nivel national si european, cum ar fi prof. dr. Radu Rey, presedintele Forumului Montan Roman sau Peter Hurley si Mark Redman, experti straini, consultanti ai Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Totodata, la reuniune au participat reprezentanti ai serviciilor publice ministeriale deconcentrate din domeniu, reprezentanti ai Romsilva, ai autoritatilor locale din zona montana, precum si membri ai asociatiilor comunale si judetene ale crescatorilor de animale. Potrivit prefectului, actiunile din domeniul agriculturii trebuie sa se desfasoare in jurul noilor prioritati ale dezvoltarii rurale, respectiv cresterea competitivitatii, promovarea folosirii eficiente a resurselor, consolidarea filierelor agroalimentare, incurajarea transferului de expertiza si a inovarii, promovarea incluziunii sociale, reducerea saraciei si dezvoltarea economica in zonele rurale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *