Guvernul SUA acorda Shell dreptul de a explora petrol in Oceanul Arctic

Guvernul Statelor Unite a acordat Royal Dutch Shell autorizatie pentru activitati de explorare a petrolului si gazelor naturale in Oceanul Arctic, decizie asteptata de mult timp de companie dar care escaladeaza un conflict intre ecologisti si administratia Obama, relateaza Wall Street Journal. „Activitatile de forare din largul Alaskai au loc dupa cele mai inalte standarde…

Citește mai departe

10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani. USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea „Climate Change: Evidence and Causes”, publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite. Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate…

Citește mai departe

Rusia si Ucraina sunt acuzate ca au impiedicat crearea celei mai mari rezervatii marine in Antarctica

Rusia si Ucraina sunt acuzate ca au impiedicat crearea celei mai mari rezervatii marine in Antarctica, menita sa protejeze apele curate din aceasta zona si specii de animale precum balenele, pinguinii si pesti neintalniti in alte zone ale lumii. Comisia pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica a organizat o intalnire de o saptamana la…

Citește mai departe

Studiu: Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar

Oamenii de stiinta au dezvaluit planurile de a examina schimbarile de temperatura in Oceanul Arctic, dupa ce un studiu de lunga durata a descoperit ca Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar. Oamenii de stiinta de la Institutul Alfred Wegener Germania (AWI) au analizat indicii de temperatura ai Marii Groenlandei…

Citește mai departe
Topirea calotei glaciare va aduce mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Topirea calotei glaciare a adus mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Un nou studiu ofera o explicatie pentru verile deosebit de ploioase cu care s-a confruntat Marea Britanie si nord-vestul Europei intre 2007 si 2012. Studiul a constatat ca topirea calotei glaciare influenteaza curentii de aer de mare altitudine, rezultatul fiind cresterea cantitatii de precipitatii pe timpul verii in nord-vestul Europei. Dr. James Screen de la…

Citește mai departe

Greenpeace: Peninsula Iberica ar putea ramane fara flora si fauna, din cauza topirii ghetarilor

Dezghetul de la Oceanul Arctic ar putea duce la disparitia florei si faunei in Spania, pana la jumatatea secolului, dupa cum se arata in raportul „Oceanul Arctic si efectele schimbarilor climatice in Spania”, prezentat de Greenpeace. EFE consemneaza ca raportul semnaleaza schimbari semnificative care ar putea duce la disparitia ursului brun, a stejarilor sau a…

Citește mai departe
Cercetatorii au descoperit aproape 4.000 de specii de microbi in apele Antarcticii

Urgenta climatica: Oceanul Arctic ar putea fi reinghetat

Oamenii de stiinta sugereaza o solutie radicala pentru a combate incalzirea globala si schimbarile climatice care aduc fenomene extreme de vreme. Reinghetarea Oceanului Arctic este o operatiune usor de pus in practica si ieftina. Cercetatorii estimeaza ca reinghetarea Oceanului Arctic s-ar putea realiza cu doar cateva jeturi Gulfstream si ar costa aproximativ 8 miliarde de dolari anual, suma mica…

Citește mai departe

Rusia: risc de explozii nucleare, necontrolate, in Oceanul Arctic

Autoritatile ruse au recunoscut ca pe fundul Marii Kara din Oceanul Arctic sunt depozitate reactoare atomice, unele inca pline cu combustibil nuclear, care prezinta riscul atingerii masei critice pentru declansarea unei explozii. Cantitati imense de materiale contaminate provenite de la reactoare nucleare dezafectate din Rusia si deseuri radioactive au fost “depozitate” pe fundul Marii Kara…

Citește mai departe

Autoritatile ruse au anuntat ca Uniunea Sovietica a deversat cantitati enorme de deseuri radioactive in Oceanul Arctic

Autoritatile ruse au anuntat ca Uniunea Sovietica a deversat cantitati enorme de deseuri radioactive, de la reactoare nucleare dezafectate, in Marea Kara, din Oceanul Arctic, la nord de Siberia, stire confirmata de documente ale oficialitatilor norvegiene. Catalogul deversarilor din Marea Kara pe care le-a facut Uniunea Sovietica a fost publicat de catre ziarul norvegian Aftenposten,…

Citește mai departe

Echivalentul unei paduri tropicale in desert descoperit in Oceanul Arctic

Cercetatorii au descoperit o zona imensa populata cu fitoplancton in Oceanul Arctic. Desi nu suna ca si cum ar fi mare lucru, aceasta descoperire este echivalenta cu descoperirea unei paduri tropicale in mijlocul desertului. Pana acum se credea ca fitoplanctonul (planta microscopica, vitala pentru toate animalele marine) traieste doar in zonele de apa calda ale…

Citește mai departe

Oceanul Arctic s-ar putea afla la originea emisiilor de gaze cu efect de sera!

Suprafata Oceanului Arctic s-ar putea afla la originea emisiilor de metan, un important gaz cu efect de sera, potrivit unui studiu realizat de expertii in clima, publicat duminica in Nature Geoscience, informeaza AFP. Cu ocazia mai multor misiuni, cercetatorii au masurat concentratiile atmosferice de metan din teritoriile arctice de pana la 82 de grade latitudine…

Citește mai departe
R?spunderea uman? în înc?lzirea climatic? este de net?g?duit

Un geolog din Londra afirma ca incalzirea globala ar avea drept rezultat „trezirea la viata a vechilor monstrii geologici”

Incalzirea climei s-ar solda cu mari dezastre pentru Terra, dau asigurari mai toti cercetatorii care studiaza posibilitatea schimbarilor climaterice bruste, intre acestea fiind si incalzirea atmosferei planetare. Opiniile sunt impartite in ceea ce priveste natura schimbarii climaterice spre care se indreapta Pamantul: unii sustin ca este vorba de o incalzire globala, in vreme ce alti…

Citește mai departe

Reducerea suprafetei gheturilor in Oceanul Arctic generata de incalzirea climatica ar putea explica iernile cu multa zapada si ger din ultimii ani

Reducerea suprafetei gheturilor in Oceanul Arctic generata de incalzirea climatica ar putea explica iernile cu multa zapada si ger din ultimii ani din Europa si din unele zone ale emisferei nordice, arata un studiu american. Dupa ce suprafata banchizei a scazut la un nivel record in 2007, au fost observate ninsori mai abundente decat in…

Citește mai departe

Reducerea ghetii in Oceanul Arctic datorata incalzirii ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani

Reducerea ghetii in Oceanul Arctic datorata incalzirii ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani in unele parti ale emisferei nordice, afirma cercetatori americani intr-o lucrare publicata luni, citata deAgerpres.   Intrucat suprafata banchizei s-a redus la un nivel record in 2007, caderi de zapada mult mai abundente decat normale…

Citește mai departe

Incalzirea globala si topirea ghetii oceanice in nordul Rusiei au provocat valul de frig

Suna paradoxal, totusi oamenii de stiinta explica iarna grea ce copleseste acum Europa prin topirea unor mari mase de gheata in Arctica, topire ce se datoreaza incalzirii globale a climei. Caracteristicile complexe ale regimului vanturilor au fost perturbate de topirea banchizei arctice, cred oamenii de stiinta, care considera ca aceasta este explicatia frigului care a afectat Europa in…

Citește mai departe

NASA va lansa o misiune de studiere a gheturilor arctice

NASA va lansa, saptamana viitoare, prima ei misiune integral consacrata studierii gheturilor care acopera Oceanul Arctic, a anuntat agentia spatiala americana. Aceasta misiune poarta numele de ICESCAPE, aceasta fiind abrevierea englezeasca a numelui sau complet – „Impactul climei asupra ecosistemelor si chimiei Oceanului Arctic”. Misiunea va debuta pe 15 iunie, la bordul unui spargator de…

Citește mai departe

Iason si argonautii, de la Lana de Aur la secretele din ocean

Cele 3.000 de balize de ultima tehnologie ale proiectului Argo ofera informatii pretioase despre secretele oceanelor. Datele din Atlantic, Pacific, Indian, Antarctic sau Oceanul Arctic ajung imediat pe internet si servesc ca baza pentru cercetari care determina rolul oceanelor in sistemul nostru planetar. In 1955, un oceanograf britanic, John Swallow, a realizat prima masuratoare subacvatica…

Citește mai departe