NASA va lansa o misiune de studiere a gheturilor arctice

NASA va lansa, saptamana viitoare, prima ei misiune integral consacrata studierii gheturilor care acopera Oceanul Arctic, a anuntat agentia spatiala americana.NASA- gheata

Aceasta misiune poarta numele de ICESCAPE, aceasta fiind abrevierea englezeasca a numelui sau complet – “Impactul climei asupra ecosistemelor si chimiei Oceanului Arctic”. Misiunea va debuta pe 15 iunie, la bordul unui spargator de gheata – Healy – ce apartine pazei de coasta americane.

Peste 40 de cercetatori vor petrece cinci saptamani pe mare, la bordul navei Healy, pentru a studia proprietatile fizice, chimice si biologice ale apei si gheturilor arctice. Ei vor incerca sa afle cu aceasta ocazie daca schimbarile climatice observate in aceasta regiune afecteaza compozitia chimica si ecosistemele oceanului.

In 2009, un alt studiu care folosea datele trimise de un satelit NASA a relevat faptul ca gheata din Oceanul Arctic s-a subtiat in mod spectaculos intre anii 2004 si 2008, iar vastele suprafete acoperite cu gheata s-au redus substantial.

Gheata din Oceanul Arctic are in prezent o grosime cuprinsa intre 1,5 metri si 3 metri, fiind deosebit de vulnerabila la schimbarile climatice.

Unul dintre obiectivele misiunii este de a afla daca modificarile prin care trece oceanul Arctic pot sa modifice capacitatea oceanului de a asborbi dioxidul de carbon din atmosfera.

Dioxidul de carbon, un gaz cu efect de sera, este una dintre cauzele majore ale incalzirii globale, iar oamenii de stiinta incearca sa descopere mai multe detalii despre felul in care se formeaza circuitul carbonului in diferite parti ale lumii, pentru a putea prezice viitoarele modificari ale climei.

Misiunea ICESCAPE se va desfasura in Marea Beaufort, in largul peninsulei Alaska, o regiune deosebit de vulnerabila in fata incalzirii globale.

Sursa: Mediafax

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,191FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente