Masina cu hidrogen, testata de soferii britanici

Mai multe masini-prototip care utilizeaza hidrogenul vor fi testate de catre publicul din Marea Britanie. Treizeci de vehicule, care ating viteza maxima de 80 km/h, si au o autonomie de 321 de kilometri la „un plin” de hidrogen, vor fi inchiriate soferilor din Leicester din primavara anului 2012, relateaza www.telegraph.co.uk.masina cu hidrogen

Masinuta cu doua locuri este construita de Riversimple, o mica firma britanica cu sediul in Ludlow, Shropshire. Prototipul din imagini a fost prezentat la Silverstone, in Northamptonshire.

Masina cantareste doar 350 de kilograme si dispune de tehnologii precum recuperarea energiei generate la franare, aceasta oferind 80% din puterea necesara accelerarii. Vehiculul accelereaza de la 0 la 50 km/h in 5,5 secunde. Singurele „emisii” ale vehiculului sunt cateva picaturi de apa.

Daca probele se dovedesc a fi un succes, compania britanica va construi o fabrica in Leicester, care va crea 250 de locuri de munca, si va produce 5.000 de masini anual.

Interesant este ca vehiculul nu va fi vandut ci inchiriat soferilor pentru suma de 200 de lire pe luna, ceva in genul abonamentelor de telefon. Dar aici intra intretinerea dar si combustibilul utilizat in aceasta perioada. Soferul trebuie doar sa o conduca.

Pana acum, compania a cheltuit aproximativ 3 milioane de lire sterline pentru a dezvolta tehnologia utilizata si masina.

Compania a semnat un contract pilot pentru 12 luni cu Primaria din Leicester, 30 de masini urmand sa fie inchiriate mai multor persoane din oras. O parte a proiectului se refera la identificarea locurilor propice pentru amplasarea pompelor de alimentare
cu hidrogen.

„Era combustibililor fosili nu s-a terminat inca dar este cu siguranta pe moarte. In ciuda anumitor pareri, transportul nepoluant este posibil aici si acum, utilizand tehnologia existenta”, a declarat Hugo Spowers, fondatorul Riversimple.

Compania este sprijinita de Guvernul britanic dar si de fondatorii Porsche. „Trebuie sa stapanim cea mai noua tehnologie pentru a ne reduce dependenta de combustibili fosilil, si daca vrem sa oprimschimbarile climatice. Masinile personale sunt responsabile de 60% din poluare”, a declarat ministrul britanic al Mediului, Chris Huhne.

Riversimple spera ca din 2015 va produce un model cu patru locuri, care va putea fi folosit in siguranta pe autostrazile din Marea Britanie si la calatoriile mai llungi. Din 2020 se spera ca pe strazile din Marea Britanie vor circula zeci de mii de astfel de vehicule.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *