Studiu: Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar

Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat oceanul planetar
Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar

Oamenii de stiinta au dezvaluit planurile de a examina schimbarile de temperatura in Oceanul Arctic, dupa ce un studiu de lunga durata a descoperit ca Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar.

Oamenii de stiinta de la Institutul Alfred Wegener Germania (AWI) au analizat indicii de temperatura ai Marii Groenlandei intre 1950 si 2010.

Rezultatele lor arata ca in ultimii 30 de ani temperatura apelor dintre nivelul de adancime de doi kilometri si fundul oceanului au crescut cu 0,3 grade Celsius.

Dr. Raquel Somavilla Cabrillo, principalul autor al studiului, spune ca cercetatorii sunt surprins de rezultate .

„Pentru o lunga perioada de timp s-a considerat ca regiunea arctica se afla intr-o stare stationara, dar se schimba mai mult decat ne-am gandit noi”, a spus Dr. Somavilla.

Contributia la cresterea nivelului Oceanului Planetar este mai mare decat era de asteptat pentru aceasta regiune. Acesta este motivul pentru care trebuie sa ne uitam la restul Oceanului Arctic, deoarece schimbarile pot fi similare si va trebui sa recalculam contributia intregii zone.

Deoarece schimbarile de temperatura sunt atat de rapide  – mai rapide decat media din restul oceanului – atunci contributia la cresterea nivelului marii este mai mare decat era de asteptat pentru aceasta regiune.

Dr. Somavilla spune ca apa calda din Oceanul Arctic curge spre Marea Groenlandei, iar noul studiu se va axa concentra pe aceasta zona.

Gradul de incalzire al apelor oceanice este un motiv de ingrijorare deoarece regiunea arctica este un indicator important al schimbarilor climatice. O crestere a temperaturi apelor Oceanului Arctic de 0,3 grade Celsius ar putea parea o schimbare minora, dar aceasta trebuie sa fie privita in raport cu masa mare de apa care a fost incalzita.

Cantitatea de caldura acumulata in adancurile Marii Groenlandei ar putea incalzi atmosfera de deasupra Europei cu 4 grade Celsius, spun cercetatorii.

Apa din adancul oceanelor functioneaza ca un tampon de caldura pentru incalzirea climei si are capacitatea de a regla temperatura globala care se inregistreaza pe uscat.

Pana la inceputul anilor 1980, apele Marii Groenlandei au fost amestecate de sus in jos datorita temperaturilor scazute din timpul iernii, care au facut ca densitatea apei sa scada si sa coboare spre fundul marii. Acest transfer de apa rece de la suprafata apei catre adancimi nu a mai aparut in ultimii 30 de ani in Marea Groenlandei, spun autorii studiului.

Apele de la suprafata sunt mai usoare in timpul iernii decat inainte datorita temperaturilor mai mici. Ele nu ating densitatea necesara pentru a ajunge la partea de jos a Marii Groenlandei.

Daca tendintele actuale continua, densitatea, temperatura si salinitatea apei din adancul Marii Groenlandei vor ajunge la acelasi nivel cu cel din Oceanul Arctic.

„Cand ajung la aceeasi densitate nu stim ce se va intampla, probabil vor continua sa creasca, dar cu alta rata de crestere.” a spus Dr. Somavilla.

Studiul AWI a fost publicat in revista Geophysical Research Letters .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *