Ministrul Ana Lucia Varga promite ca va stopa navigarea barcilor cu motor pe Tarnita si Fintinele

Ministrul Ana Lucia Varga promite ca va stopa navigarea barcilor cu motor pe Tarnita si Fintinele
Ministrul Ana Lucia Varga promite ca va stopa navigarea barcilor cu motor pe Tarnita si Fintinele

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Ana Lucia Varga, a anuntat, la Cluj-Napoca, ieri, ca va dispune constituirea unei comisii pentru a lua masuri in vederea interziceri navigarii barcilor cu motor pe lacurile Tarnita si Fintinele din judetul Cluj. Ea a spus ca face acest demers pentru a preveni poluarea pe cele doua lacuri din care este asigurata alimentarea cu apa a judetelor Cluj, Bistrita-Nasaud si Salaj. „O sa dispun constituirea unei comisii din care sa faca parte specialisti de la mediu si de la Administratia apelor pentru a stopa acest fenomen”, a spus Ana Lucia Varga.

Proprietarii de barci cu motor si skyjet-uri sfideaza normele legale, care interzic navigatia cu asfel de ambarcatiuni pe lacurile Tarnita si Fintinele, si brazdeaza in lung si lat cele doua amenajari hidrografice din care se asigura apa potabila pentru o mare parte a locuitorilor din judetul Cluj.

Pina acum nimeni nu a aplicat nicio sanctiune impotriva proprietarilor de barci cu motor care se plimba de pe cele doua lacuri, desi legislatia este foarte clara in acest sens.

Suprafatele lacurilor de acumulare Tarnita si Belis sint considerate arii de avifaunistica protejate, conform legislatiei in vigoare, rezervatie naturala care intra sub incidenta unei legislatii speciale, prin care este interzisa practicarea sporturilor avind la baza ambarcatiuni cu motor.

Acumularea Tarnita a fost declarata arie naturala protejata de interes judetean inca din anul 1994, prin decizie a Delegatiei Permanente a Consiliului Judetean Cluj, iar acumularea Fintinele este inclusa in Situl Natura 2000 Apuseni si Aria Naturala Protejata de Interes National “Parcul Natural Apuseni”. Potrivit legislatiei, pe cele doua lacuri nu este permisa folosirea barcilor cu motor. In acest sens exista mai multe reglementari. Astfel, prin Decizia 147/1994, Consiliul Judetean Cluj a declarat lacul Tarnita ca Zona Naturala Protejata de Interes Judetean, alaturi de alte lacuri. Apoi, prin Decizia 67/1995, Consiliul Judetean Cluj a aprobat un Regulament General pentru zonele protejate de interes judetean, care cuprinde si reguli de utilizare a unor lacuri, inclusiv Tarnita. Printre altele, acest regulament prevede expres interdictia de navigatie cu motor. Pe de alta parte, Ordonanta de Urgenta 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, interzice categoric intrarea pe suprafata ariilor naturale protejate si practicarea sporturilor, in afara drumurilor permise accesului public, cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili. Cu toate acestea, la Tarnita si la Fintinele nu sint respectate aceste prevederi si aproape in fiecare zi de vara si, mai ales, in weekend-uri pot fi vazute atit skyjeturi, cit si barci cu motor folosite pentru plimbari pe apa.

In zona Tarnita si Fintinele sint foarte multi detinatori de barci cu motor si alte ambarcatiuni de acest tip. Aproape la fiecare casa de vacanta de pe malurile celor doua lacuri exista cite o barca ancorata de ponton, pentru a purtea fi folosita la plimbari in sezonul de vara. Desi Hidroelectrica SA a montat mai multe panouri in zona statiunii Fintinele-Belis, dar si la Tarnita, in care se precizeaza foarte clar ca este interzisa folosirea ambarcatiunilor de orice tip pe lacuri, proprietarii de barci se fac ca nu le vad. Acestia brazdeaza apa din cele doua amenajari hidrografice de parca s-ar afla pe Dunare si nu in zone protejate prin lege. Ce e cert e ca folosirea barcilor cu motor pe lacuri poate polua grav mediul, iar cei care vor avea de suferit vor fi sutele de mii de clujeni care consuma apa din Tarnita si Fintinele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *