Insecticidele utilizate in mod obisnuit in gospodarii ar putea fi de vina pentru o serie de probleme de comportament la copii, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatori din Quebec .
Studiul este unul dintre primele care investigheaza efectele asupra sanatatii umane ale insecticidelor piretoide, care sunt utilizate in mai mult de 3.500 de produse comerciale, inclusiv otravuri pentru purici si spray-uri pentru gandaci.
Constatarile ridica intrebari cu privire la siguranta acestor compusilor chimici, care au inlocuit alte insecticide cu riscuri cunoscute pentru dezvoltarea creierului copiilor. Expunerea la piretroide, care ucid insectele prin actiune asupra sistemului lor nervos, este din ce in ce mai raspandita, deoarece acestea sunt folosite in locuinte si scoli, pentru controlul tantarilor in parcuri si in ferme.
In cadrul studiului, a fost testata urina 779 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 11, iar parintii lor au raspuns la intrebarile cu privire la comportamentul fiecarui copil.
97% dintre copii au prezentat urme de substante care rezuta din degradarea piretroidelor, iar 91% au avut urme de organofosfati, o alta clasa de pesticide.
O crestere de 10 ori a concentratiei din urina a unui produs rezultat din degradarea piretroidelor, cis – DCCA, a fost asociat cu o dublare a probabilitatii ca un copil sa fi avut probleme de comportament ca neatentia si hiperactivitatea.
Un alt produs rezultat din degradarea piretroidelor, trans – DCCA, a fost, de asemenea, asociat cu alte probleme de comportament, desi asocierea nu a fost semnificativa statistic.
Utilizarea piretroidelor a crescut dramatic in ultimii ani, pentru ca au inlocuit pesticidele organofosfati, care sunt eliminate datorita preocuparilor legate de sanatatea copiilor. Expunerea prenatala la organofosfati a fost asociatia cu intarzieri in dezvoltarea neuronala, scoruri IQ mai mici si probleme de atentie.
Piretrina si alte piretroide au fost acceptate ca fiind mai sigure decat organofosfatii, deoarece acestea sunt o adaptare sintetica a unui compus care se gaseste in mod natural in crizanteme.
Exista totusi foarte putine date cu privire la efectele asupra sanatatii ale piretroidelor la copii. Un studiu la care au participat 348 de copii din New York a observat ca scoruri de dezvoltare mai mici la copiii care au fost expusi la piretroide in uter.
„Copiii sunt cei mai afectati de toxicitatea pesticidelor, deoarece creierul in curs de dezvoltare este mult mai sensibil la neurotoxine si deoarece copiii interactioneaza cu mediul inconjurator in moduri specifice, nu intotdeauna igienice”, au scris autorii studiului.
O limitare a studiului a fost numarul mic de copii care care au inregistrat probleme mari de comportament – doar 69, sau 6,8 la suta din cei inclusi in esantion. Pesticide, de asemenea, poat fi metabolizate rapid in organism, deci o singura proba de urina nu poate reprezenta cu exactitate expunerea unui copil.
Studiul nu dovedeste ca piretroidele cauzeaza probleme de comportament, dar autorii au spus ca descoperirile lor sugereaza ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina efectelepiretoidelor asupra copiilor .