Dezextinctia, joaca de-a Dumnezeu. Proiectul prin care vor fi readuse la viata specii demult disparute

Dezextinctia, joaca de-a Dumnezeu. Proiectul prin care vor fi readuse la viata specii demult disparute
Dezextinctia, joaca de-a Dumnezeu. Proiectul prin care vor fi readuse la viata specii demult disparute

Blamati pentru aroganta de a se juca de-a Dumnezeu in incercarea lor de a reintroduce in ecosistem specii de pasari si animale care au disparut, dintr-un motiv sau altul, de pe fata Pamantului, savantii sustin ca oamenii au obligatii morale de a readuce la viata speciile la moartea carora ar fi contribuit, in mare parte, chiar rasa umana.

In 2013, mai multi oameni de stiinta s-au intalnit in cadrul unei conferinte internationale, organizata de National Geographic, pentru a discuta despre posibilitatea readucerii la viata a unor specii de animale disparute. Savantii au ales cateva specii candidate la „dezextinctie”, cum a fost numit acest ambitios plan care se bazeaza pe clonare. Pentru a stabili ce specii disparute ar trebui clonate si reintroduse in ecosistem, expertii au avut in vedere mai multe criterii.

In primul rand, ei trebuie sa afle daca specia respectiva are o functie importanta pentru ecosistem si, desigur, daca exista mostre ADN de calitate, care sa permita clonarea, scrie descopera.ro. „Cred ca ne-am jucat de-a Dumnezeu atunci cand am exterminat aceste specii”, sustine paleontologul Michael Archer. Exista insa un aspect al problemei care nu poate fi neglijat si criticii acestui proiect nu ezita sa-l aduca in discutie. Ei spun ca multe specii nu au fost exterminate intentionat, prin vanatoare, ci au disparut din cauza poluarii si a schimbarilor survenite in habitatul lor. Astfel, este foarte posibil ca, dupa ce vor fi clonate si reintroduse in ecosistem, ele sa dispara din nou, pentru ca nu se pot adapta, avertizeaza Glenn Albrecht, directorul Institutului pentru Sustenabilitate Sociala din cadrul Universitatii Murdoch din Australia.

Speciile care ar putea fi readuse la viata:

– Papagalul Carolina Parakeet sau Carolina Conure, singurul papagal originar din estul Statelor Unite, foarte cautat pentru penele lui frumoase, de culoare verde, folosite deseori pentru impodobirea palariilor. Ultimul exemplar a murit in captivitate in 1918.

– Papagalul Ara Tricolor, originar din Cuba, disparut din cauza defrisarii padurilor.

– Bourul, stramosul vacilor domestice care a ocupat candva vaste regiuni din Europa (inclusiv Romania), Asia si Africa de Nord. A disparut in 1627.

– Pasarea Dodo, originara din Mauritius, a disparut dupa ce oamenii au ajuns pe aceasta insula si au inceput s-o vaneze.

– Vrabiuta Dusky Seaside, originara din sudul Floridei, a fost declarata disparuta in 1990. Pasarile au murit din cauza insecticidului DDT, folosit pentru uciderea tantarilor.

– Rata Labrador: a disparut in jurul anului 1870, insa motivul nu este cunoscut, pentru ca aceasta pasare nu avea carnea gustoasa si nu era vanata.

– Heath Hen, o specie de cocos de preerie, a trait pe coasta Americii de Nord pana in 1932, cand a fost declarata disparuta.

– Ciocanitoarea Imperiala nu a mai fost vazuta de peste 50 de ani.

– Pinguinul Marele Auk a disparut in secolul al XIX-lea, din cauza schimbarilor climaterice din timpul Micii Ere Glaciare, a vanatorii si a atacurilor tot mai dese ale ursilor polari.

– Ultima populatie izolata de mamuti lanosi a trait in Insula Wrangel din Oceanul Arctic acum 4.000 de ani.

– Mastodontul a trait in America de Nord si America Centrala, disparand acum 12.000 de ani.

– Moa era o pasare uriasa care traia in Noua Zeelanda. Avea 3,6 metri inaltime si cantarea peste 220 kg. A fost vanata de maori, populatia locala, pana a disparut, in jurul anului 1400.

– Pasarea Elefant a trait doar pe insula Madagascar, de unde a disparut in secolul al XVII-lea. Avea 3 metri inaltime si cantarea aproximativ 400 kg.

– Porumbelul Calator, care zbura in trecut in stoluri uriase, a disparut in anul 1914, cand a murit ultimul exemplar.

– Capra ibex de Pirinei a trait in nordul muntilor Pirinei si in sudul Frantei, disparand in 1989.

– Zebra Quagga a trait in Africa de Sud, unde ultimul exemplar a murit in captivitate in 1883.

– Smilodonul, uriasa felina cu dinti ca o sabie, a disparut acum 10.000 de ani, din cauza schimbarii climei de la sfarsitul ultimei Ere Glaciare.

– Foca din specia calugar traia in Marea Caraibelor, unde ultimul exemplar a fost vazut in 1952. Specia a fost vanata pentru grasimea ei. De asemenea, oamenii i-au redus cantitatea de hrana disponibila, pescuind pestii cu care se hranea.

– Huia era o specie de pasare din Noua Zeelanda, foarte cautata pentru colectii private si exponate de muzeu, in special datorita ciocului lung si incovoiat al femelei.

– Pasarea Moho traia in Hawaii, unde a fost vanata pana la disparitie, in 1934.

Proiectul Lazarus, un succes

In noiembrie 2013, cercetatorii de la Universitatea din Newcastle, coordonati de paleontologul Michael Archer, au reusit sa cloneze o specie de broasca disparuta in 1983. Proiectul se numeste Lazarus si a fost considerat una din cele mai bune inventii ale anului 2013 de catre publicatia “Time”. Archer si echipa lui au clonat cu succes o specie de broasca australiana care naste puii pe gura – Rheobatrachus vitellinus. Specia a disparut din cauza bolii provocate de o ciuperca raspandita de oameni. Cercetatorii au conservat mostre de tesut timp de 40 de ani si au reusit clonarea, prin metoda numita transplantare nucleara celulara somatica. Puii de broasca astfel obtinuti au trait doar cateva zile. Archer este insa convins ca acesta este un prim pas si ca marea victorie a proiectului Lazarus va fi clonarea unui tigru tasmanian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *