Disparitia plantelor cu flori din Epoca Glaciara, unul dintre motivele pentru care au disparut mamutii lanosi

Oamenii de stiinta care au studiat fragmente de ADN prelevate din fosile de mamuti si rinoceri conservate in permafrostul arctic au ajuns la concluzia ca aceste animale mari depindeau din punct de vedere al hranei de florile bogate in proteine care acopereau relieful de stepa. Insa, niste schimbari climatice radicale produse in Epoca glaciara a…

Citește mai departe

Vanatorii de mamuti, primii care au poluat

Conform unui studiu privind schimbarile climatice preistorice, oamenii care au vanat ultimii mamuti lanosi au fost cei care au contribuit la incalzirea Pamantului, inainte ca oamenii sa inceapa sa arda combustibili fosili. Uciderea mamutilor lanosi a contribuit la aparitia copacilor mari in regiunea arctica, lucru ce a dus la intunecarea unor zone neroditoare si la…

Citește mai departe

Secretul mamutilor: Sangele lor ii impiedica sa inghete la temperaturi scazute

Hemoglobina elefantilor, vitala pentru transportul oxigenului in corp, este blocata la temperaturi scazute. Stramosii mamutilor si elefantilor moderni traiau in Africa ecuatoriala, cred oamenii de stiinta. Dar mamutii au migrat spre nord acum 1,2-2 milioane de ani. Miscarea este surprinzatoare, intrucat elefantii nu sunt adaptati pentru frig. Hemoglobina elefantilor, vitala pentru transportul oxigenului in corp,…

Citește mai departe

Delta intra in circuitul urbanistic

Incepand din aceasta saptamana, arhitectura traditionala a Deltei Dunarii are parte nu doar de un album de fotografie, ci si de un regulament de urbanism. „Stuf. Case traditionale din Delta Dunarii” este cea mai proaspata aparitie editoriala din seria „igloo Patrimoniu”, lansata marti seara la Clubul Taranului Roman. Publicarea albumului de fotografie a coincis cu…

Citește mai departe