Vanatorii de mamuti, primii care au poluat

Conform unui studiu privind schimbarile climatice preistorice, oamenii care au vanat ultimii mamuti lanosi au fost cei care au contribuit la incalzirea Pamantului, inainte ca oamenii sa inceapa sa arda combustibili fosili.vanatorii de mamuti

Uciderea mamutilor lanosi a contribuit la aparitia copacilor mari in regiunea arctica, lucru ce a dus la intunecarea unor zone neroditoare si la cresterea temperaturilor de la Polul Nord. Astfel, s-a produs „efectul albedo”, prin care zonele acoperite cu zapada si gheata au devenit unele umbrite, iar pamantul este nevoit sa absoarba mai multa lumina pentru a-si duce la bun sfarsit ciclul de incalzire.

Studiul publicat in Geophysical Research Letters si citat de Reuters arata ca primul impact al omului asupra climatului s-a produs atunci cand vanatorii au ucis toti mamutii lanosi din regiunea arctica.

Intrucat agricultura de acum 7.000 de ani se facea in regiuni sudice, se pare ca oamenii au modficat clima prin defrisari si cultivarea unor plante noi.

Aparitia vegetatiei, in conditiile in care animalele vegetariene au disparut in urma cu 15.000 de ani, a ajutat la incalzirea zonei arctice si a regiunilor boreale, acolo unde astazi se afla Siberia si America de Nord, cu pana la 0,2 grade Celsius in cateva secole.

Totusi, contributia oamenilor preistorici la incalzirea globala este una nesemnificativa in comparatie cu cea de astazi, cand temperaturile au crescut cu pana la 0,74 grade Celsius numai de la inceputul secolului XX incoace.

„Nu spunem ca a fost un efect important. Dar este un efect produs de om”, a declarat Chris Field, director la Carnegie Institution’s Department of Global Ecology.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, s-au analizat mostrele de sedimente din lacurile din Alaska, Siberia si Canada, si s-au observat nivelurile de polen. Cercetatorii au putut sa vada care a fost nivelul de crestere al padurilor in zonele populate odata de mamuti.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *