Incepand din aceasta saptamana, arhitectura traditionala a Deltei Dunarii are parte nu doar de un album de fotografie, ci si de un regulament de urbanism.
„Stuf. Case traditionale din Delta Dunarii” este cea mai proaspata aparitie editoriala din seria „igloo Patrimoniu”, lansata marti seara la Clubul Taranului Roman. Publicarea albumului de fotografie a coincis cu proaspata aprobare a regulamentului de urbanism pentru Delta, motiv care l-a adus la eveniment, alaturi de Bruno Andresoiu, de la „igloo” si de Vintila Mihailescu, directorul Muzeului Taranului Roman, pe Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei Dunarii. Prezentarea propriu-zisa a cartii a fost dublata si de o expozitie de fotografie care, pe langa mostre de imagini cuprinse in carte, a inclus si cateva proiecte realizate de igloo Architecture in Delta, care isi propun sa conserve specificul arhitectural al zonei, fara a sacrifica insa confortul beneficiarilor.
Tocmai pentru a evita transformarea acestei zone inscrise pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial intr-o „rezervatie de kitschuri”, unde casele din lut acoperite cu stuf sunt inlocuite de mamuti decorati cu balustri, cei de la „igloo” propun o revizitare a traditionalului, rebranduindu-l ca modern.
Momentul este cat se poate de potrivit, dat fiind ca tocmai s-a incheiat „saga administrativa” a aprobarii regulamentului de urbanism destinat Deltei. Elaborarea acestuia a durat, dupa cum a precizat Liviu Mihaiu, doi ani, iar normele noului plan urbanistic general trebuie aplicate intr-un interval de 18 luni. „Cartea de proiecte, care va fi pusa la dispozitia primariilor si Consiilor Locale, cuprinde lucruri de bun-simt. Nu ai voie, de exemplu, sa ai constructii mai inalte de zece metri sau sa ridici pensiuni cu mai mult de 20 de camere decat pe model pavilionar”, a precizat Mihaiu, adaugand ca, odata cu aparitia acestui regulament, „macar stim ce incalcam”.
Volumul arhiveaza, in peste 200 de pagini, cea mai mare parte fiind rezervate fotografiilor realizate de Serban Bonciocat, elementele-cheie ale caselor din aceasta felie de Dobrogea, trecand de la peisaje la detalii: dupa cum anunta si titlul, stuful este nelipsit din constructiile traditionale, la fel lutul si lemnul. Fie ca este vorba despre gospodarii instarite sau despre locuinte in plina ruina, toate imaginile din album cartografiaza specificul acestui spatiu multietnic confruntat in ultimii ani cu invazia cimentului, sticlei si a formelor care au migrat din arhitectura oricum indoielnica a oraselor. Aparitia acestui album nu numai ca aduce publicului o zona de patrimoniu destul de putin cunoscuta, dar redeschide si o discutie mai ampla in jurul Deltei, care trece dincolo de componenta arhitecturala, ajungand si la probleme de urbanism, sociologie si antropologie.
Sursa: Cotidianul