Ultimii mamuti au disparut din cauza unui eveniment brusc

De-a lungul anilor au existat numeroase ipoteze referitoare la disparitia lor, printre care si exterminarea de catre oameni.mamutii

Disparitia ultimei populatii cunoscute de mamuti lanosi, care au supravietuit pe o insula din Oceanul Arctic, in urma cu aproximativ 4.000 de ani, s-a datorat unui eveniment neasteptat – furtuna sau boala, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Disparitia lor nu a fost insa provocata de o schimbare climatica indelungata, se afirma in acelasi studiu, publicat in Proceedings of the Royal Society B.

Diferite ipoteze au fost dezbatute de-a lungul anilor pentru a explica extinctia mamutilor, printre acestea numarandu-se vanatoarea excesiva practicata de oameni si incalzirea climatica a planetei, fata de care insa
aceasta specie, adaptata la climatul rece, a rezistat.

Pe insula ruseasca Wrangel, din nordul Siberiei, o colonie de mamuti lanosi a supravietuit pana in urma cu 4.000 de ani. Potrivit unor analize de datare cu carbon 14, cativa dintre ultimii mamuti de pe Terra au trait pana in jurul anului 1.700 i.e.n.

Pentru a afla daca mamutii au disparut deoarece izolarea lor a antrenat o scadere a diversitatii lor genetice, limitandu-le capacitatea de a se adapta, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Stockholm a
analizat fragmente de ADN mitocondrial.

O scadere a diversitatii genetice ar fi putut fi insa si consecinta schimbarii climei, devenita mai calda in perioada interglaciara.

Spre surprinderea lor, oamenii de stiinta au descoperit ca diversitatea genetica a mamutilor a ramas stabila si chiar a crescut putin catre perioada finala din existenta mamutilor.

„Acest lucru sugereaza ca extinctia finala a fost cauzata de o schimbare brusca, nu progresiva, a mediului in care traiau mamutii”, au afirmat cercetatorii suedezi.

Oamenii nu ar fi putut sa extermine ultimii mamuti, deoarece ei au ajuns pe acea insula la cateva sute de ani dupa disparitia acestor animale.

Cercetatorii au concluzionat ca singurele ipoteze viabile ramase sunt schimbarea brusca de clima sau aparitia unei boli. Un eveniment brusc, precum o furtuna de mare intensitate si de lunga durata, sau aparitia unui nou virus sau a unei noi bacterii ar fi putut conduce la moartea ultimilor supravietuitori din aceasta specie.

Destinul mamutilor de pe Insula Wrangel nu este neaparat identic cu cel al intregii specii, deoarece procesul de selectie si de evolutie a speciilor poate fi diferit pe o insula, au subliniat cercetatorii suedezi.

O alta teorie sustine ca expansiunea padurilor in Europa si in anumite regiuni din Asia i-ar fi privat pe mamuti de cantitatile mari de iarba de care aveau nevoie pentru a se hrani, provocandu-le astfel moartea prin infometare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *