Facebook recunoaste ca noul centru de stocare foloseste mai mult carbune decat in mod normal

Greenpeace cere gigantilor tehnologici precum Apple, Microsoft, Yahoo si Facebook sa isi alimenteze centrele de stocare a datelor din surse cu energie regenerabila.Greenpeace cere Facebook

Electricitatea cumparata de aceste companii vine, de cele mai multe ori, din arderea carbunelui, spune organizatia de protectia mediului.

Greenpeace estimeaza ca centrele de stocare a datelor vor folosi 1,963 miliarde de kilowati pe ora pana in 2020.

Asta inseamna mai multa energie consumata de centre decat de Franta, Germania, Canada si Brazilia impreuna, spune Greenpeace.

Intrucat conectarea la internet se poate realiza acum de oriunde si chiar de pe telefoanele mobile, este nevoie de cat mai multe centre de stocare a datelor. Asa ca firmele investesc in ele, insa se concentreaza asupra eficientei energetice si nu asupra sursei energiei, spune Greenpeace.

Facebook, principala tinta a acuzatiilor ecologistilor

In ianuarie 2010, Facebook a anuntat ca isi va construi un centru foarte mare de stocare a datelor in Prineville, Orgeon, SUA. Cladirea va avea diverse tehnologii de eficienta energetica, insa Facebook recunoaste ca Pacific Power, compania energetica care ii va furniza electricitate, foloseste mai mult carbune decat in mod normal.

Pentru a consuma cat mai putina energie, serverele Facebook vor fi racorite folosind aer proaspat si nu aerul conditionat, cu un sistem special de racire care detecteaza cand este prea cald inauntru,

Este un sistem similar celui instalat de catre Microsoft in centrul de stocare a datelor din Dublin, in 2009. Acest centru a fost laudat de catre Comisia Europeana pentru practicile de protectie a mediului.

Facebook a mai spus si ca va folosi un nou sistem care va reduce consumul de energie cu 12%.

Cu toate astea, peste 365.000 de oameni s-au alaturat unui grup organizat de Greenpeace pe Facebook care roaga site-ul de socializare sa renunte la furnizorii de energie care folosesc carbunele.

Facebook a negat ca si-a ales furnizorul, declarand ca a fost obligat sa aleaga o companie din zona respectiva.

Microsoft a gasit insa o solutie: si-a creat un centru de stocare a datelor in Washington, care foloseste numai energie hidroelectrica din raul Columbia.

Yahoo foloseste si el puterea apei, pentru noul centru din New York.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *