Secretul mamutilor: Sangele lor ii impiedica sa inghete la temperaturi scazute

0
411

Hemoglobina elefantilor, vitala pentru transportul oxigenului in corp, este blocata la temperaturi scazute.mamutii

Stramosii mamutilor si elefantilor moderni traiau in Africa ecuatoriala, cred oamenii de stiinta. Dar mamutii au migrat spre nord acum 1,2-2 milioane de ani.

Miscarea este surprinzatoare, intrucat elefantii nu sunt adaptati pentru frig. Hemoglobina elefantilor, vitala pentru transportul oxigenului in corp, este blocata la temperaturi scazute.

Oamenii de stiinta au investigat daca schimbarile legate de hemoglobina fac parte din secretul adaptarii la frig a mamutilor. Banuiala lor a fost confirmata dupa ce au analizat ADN-ul unui mamut de 43.000 de ani, al carui corp a fost conservat in gheturi.

Cercetatorii, condusi de dr. Kevin Campbell, de la Universitatea Manitoba din Canada, au comparat genele pentru hemoglobina ale mamutilor cu cele ale elefantilor moderni africani si asiatici. Ei au descoperit mutatii in genele mamutiilor care permiteau hemoglobinei sa elimine oxigen si la temperaturi scazute.

Aceste schimbari ale hemoglobinei nu au loc insa la elefantii moderni.

Fara aceasta adaptare, mamutii ar fi pierdut foarte multa energie pe timpul iernii, fortandu-i sa manance mai mult pentru a inlocui energia pierduta.

Schimbarile sunt similare cu cele vazute la alte animale cu sange cald care traiesc in zona Artica, precum renul sau moscul.

Oamenii de stiinta spun ca specializarea genetica ar fi putut fi cruciala pentru ca mamutii sa poata explora zone noi, mai reci in timpul Pleistocenului.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.