Calota arctica s-ar putea topi complet pe timp de vara in 20-30 de ani

Calota polara artica va disparea complet pe timp de vara in 20-30 de ani, iar in zece ani Arctica va fi considerata drept o cale maritima sigura, potrivit unui studiu publicat miercuri de o echipa de oameni de stiinta, ca urmare a unei misiuni de explorare, potrivit AFP.calota artica

„Banchiza va disparea complet pe timp de vara in 20-30 de ani, dupa ce se va topi puternic in mult mai putina vreme. In 10 ani oceanul arctic ar putea fi considerat drept o mare deschisa navigatiei in sezonul estival”, a declarat Peter Wadhams, profesor la universitatea engleza Cambridge, in timpul unei conferinte de presa, in care a prezentat concluziile analizelor efectuate pornind de la datele culese intr-o misiune de 73 de zile derulata in primavara si condusa de exploratorul britanic Pen Hadow.

Obiectivul misiunii a fost de a masura iarna, pe teren, grosimea banchizei, pentru a putea face prognoze despre topirea calotei arctice. Pe cei 450 km parcursi de echipa, grosimea medie a ghetii era de 1,8 metri, iar pe crestele formate prin presiune era de 4,8 metri.

„O grosime de 1,8 metri este caracteristica ghetii formate in cursul anului, care este cea mai vulnerabila in timpul verii. Si gheata acumulata in decurs de mai multi ani dispare in mod accelerat. Este un exemplu concret de incalzire climatica”, a mai spus Wadhams.

Pentru dr. Martin Sommerkorn de la WWF, studiul realizeaza un tablou foarte sumbru despre topirea banchizei, care este mai rapida decat se credea, si al carei impact se va repercuta dincolo de zona arctica.

Pe langa disparitia faunei, topirea va antrena o crestere a nivelului oceanelor, modificari atmosferice si curenti marini. Totodata, aceasta va elibera in atmosfera cantitati mari de gaz cu efect de sera, considerate responsabile de incalzirea climatica.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *