Autoritatile ruse au anuntat ca Uniunea Sovietica a deversat cantitati enorme de deseuri radioactive in Oceanul Arctic

Autoritatile ruse au anuntat ca Uniunea Sovietica a deversat cantitati enorme de deseuri radioactive in Oceanul Arctic

Autoritatile ruse au anuntat ca Uniunea Sovietica a deversat cantitati enorme de deseuri radioactive, de la reactoare nucleare dezafectate, in Marea Kara, din Oceanul Arctic, la nord de Siberia, stire confirmata de documente ale oficialitatilor norvegiene.
Catalogul deversarilor din Marea Kara pe care le-a facut Uniunea Sovietica a fost publicat de catre ziarul norvegian Aftenposten, potrivit Counter Currents.

Acesta cuprinde 17.000 de containere de deseuri radioactive, 19 nave care contin deseuri, 14 reactoare nucleare, incluzand 5 care mai au inca combustibil nuclear uzat, alte 735 de piese ale unor utilaje contaminate radioactiv si submarinul nuclear K-27, care dispune de doua reactoare incarcate cu combustibil nuclear.

Potrivit raportului, reactoarele nucleare ale submarinului scufundat K-27 ar putea exploda sub apa si ar avea consecinte imprevizibile.
Apelul Rusiei este de a primi ajutor in vederea cartografierii locurilor ce contin deseuri si pentru decontaminarea marii.
Eliminarea deseurilor nucleare din epoca sovietica este foarte riscanta. Cu toate acestea, odata cu incalzirea globala si topirea ghetii din regiunea arctica, Rusia doreste sa exploreze Oceanul Arctic pentru a descoperi zacaminte de petrol. Deseurile nucleare ar constitui un real pericol pentru explorarea si extractia petrolului.

Trebuie mentionat faptul ca Statele Unite, Marea Britanie si Franta (si probabil China) au aruncat in trecut deseuri nucleare in oceane, in diferite locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *