Ur?ii polari devin vegetarieni!

Ursii polari devin vegetarieni!

Ursii polari de pe arhipelagul Franz-Josef devin vegetarieni pentru a putea supravietui. Constatarea a fost facuta de Roman Ersov, directorul parcului national „Russkaya Arktika”, informeaza HotNews.md. Intr-un interviu pentru Interfax, Ersov a declarat ca suprafatele de gheata se micsoreaza brusc in ultimul timp, fapt ce se rasfrange negativ asupra populatiei de ursi polari si foci….

Citește mai departe
Topirea calotei glaciare va aduce mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Topirea calotei glaciare a adus mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Un nou studiu ofera o explicatie pentru verile deosebit de ploioase cu care s-a confruntat Marea Britanie si nord-vestul Europei intre 2007 si 2012. Studiul a constatat ca topirea calotei glaciare influenteaza curentii de aer de mare altitudine, rezultatul fiind cresterea cantitatii de precipitatii pe timpul verii in nord-vestul Europei. Dr. James Screen de la…

Citește mai departe
Cercetatorii au descoperit aproape 4.000 de specii de microbi in apele Antarcticii

Media temperaturilor de vara inregistrate in Arcticul Canadian este cea mai mare din ultimii 44.000 de ani

Ghetarii de la Polul Nord se topesc, iar media temperaturilor de vara inregistrate in Arcticul Canadian este cea mai mare din ultimii 44.000 de ani. Este ceea ce au calculat oamenii de stiinta de la Universitatea din Colorado intr-un studiu publicat in revista Geophysical Researcher Letters. “Incalzirea Arcticii este fara precedent”, a spus Gifford Miller,…

Citește mai departe

Topirea gheturilor face din ce in ce mai atractiv Polul Nord

Incalzirea globala are, in general, consecinte nefaste asupra progresului statelor, modificand conditiile climatice, ceea ce afecteaza multe domenii de dezvoltare economica. Paradoxal, ea influenteaza in doua directii opuse o regiune a lumii si anume cea arctica. Se cunoaste impactul negativ al fenomenului topirii ghetii . Dar, acest proces ofera posibilitati nebanuite de exploatare a bogatiilor…

Citește mai departe
Cercetatorii au descoperit aproape 4.000 de specii de microbi in apele Antarcticii

Noi avertismente privind incalzirea globala

Cercetatorii au lansat noi avertismente privind incalzirea globala din vestul Antarcticii, scrie dailymail.co.uk. Universitatea de Stat din Ohio au publicat un studiu potrivit caruia temperaturile medii anuale inregistrate de statia Byrd din Antarctica de Vest au crescut cu 2,4 grade Celsius din anul 1950 pana acum. Aceasta este cea mai rapida crestere, fiind de 3…

Citește mai departe

Autoritatile ruse au anuntat ca Uniunea Sovietica a deversat cantitati enorme de deseuri radioactive in Oceanul Arctic

Autoritatile ruse au anuntat ca Uniunea Sovietica a deversat cantitati enorme de deseuri radioactive, de la reactoare nucleare dezafectate, in Marea Kara, din Oceanul Arctic, la nord de Siberia, stire confirmata de documente ale oficialitatilor norvegiene. Catalogul deversarilor din Marea Kara pe care le-a facut Uniunea Sovietica a fost publicat de catre ziarul norvegian Aftenposten,…

Citește mai departe

Incalzirea globala si topirea ghetii oceanice in nordul Rusiei au provocat valul de frig

Suna paradoxal, totusi oamenii de stiinta explica iarna grea ce copleseste acum Europa prin topirea unor mari mase de gheata in Arctica, topire ce se datoreaza incalzirii globale a climei. Caracteristicile complexe ale regimului vanturilor au fost perturbate de topirea banchizei arctice, cred oamenii de stiinta, care considera ca aceasta este explicatia frigului care a afectat Europa in…

Citește mai departe

Curentul care ne fereste de incalzirea globala

Recent descoperit de oamenii de stiinta pe coasta Islandei, curentul rece ar putea compensa procesul de incalzire din zona Atlanticului de Nord. Curentul nordic islandez, care si-a facut de curand aparitia in previziunile climatologice, va regla climatul Atlanticului de Nord, sustin oamenii de stiinta. Un curent oceanic rece si de mare adancime, descoperit recent langa…

Citește mai departe

Se topeste gheata, se elibereaza toxinele!

Schimbarile climatice au efecte dintre cele mai neprevazute pentru omenire. Fenomenul topirii ghetii din Arctica este deja unul ingrijorator, intrucat se desfasoara cu o rapiditate neprevazuta. Ultimul studiu in domeniul incalzirii globale releva faptul ca incalzirea din zona arctica poate avea consecinte nefaste, intrucat topirea ghetii elibereaza chimicale toxice interzise. Potrivit cercetatorilor, aceste toxine au…

Citește mai departe

Pamantul se ingrasa: Incalzirea globala determina marirea circumferintei

Pamantul se „ingrasa” la Ecuator si singurul vinovat este fenomenul de incalzire globala. Topirea ghetii in Antarctica si Groenlanda mareste volumul oceanelor si acest surplus de apa este impins spre Ecuator, marind circumferinta Pamantului, potrivit oamenilor de stiinta. Pamantul „a slabit” in timpul erei glaciare, care s-a terminat acum aproximativ 20.000 de ani. In timpul…

Citește mai departe

Proceduri standard de licitatii pe fonduri UE

Guvernul propune adoptarea unei documentatii standard pentru licitatiile privind atribuirea contractelor cu fonduri UE in domeniul mediului. Anuntul a fost facut de prim-ministrul Emil Boc. Potrivit acestuia, documentele standard adoptate prin hotarare de Guvern vor simplifica procedurile de organizare a licitatiilor si de atribuire a contractelor. Executivul va adopta insa in forma finala procedurile standard…

Citește mai departe

Viteza curentului Gulf Stream nu s-a redus

Viteza Gulf Stream, curentul cald al Atlanticului de Sud care incalzeste climatul Atlanticului de Nord, nu a dat niciun semn ca s-ar fi incetinit in ultimii 15 ani, potrivit unui studiu publicat in ultima editie a revistei americane Geophysical Research Letters. Studiul s-a bazat pe noile masuratori facute de satelitii de observatie si pe datele…

Citește mai departe

Ursii polari din Alaska vor fi protejati

Statele Unite au anuntat joi, 22 octombrie, ca vor rezerva o zona din Alaska, cu o suprafata egala cu cea a Frantei, habitatului ursilor polari, o specie amenintata de schimbarile climatice. „Propunerea unei zone de habitat pentru aceasta specie simbolica este un pas in directia potrivita pentru a preveni disparitia sa. Este, de asemenea, si…

Citește mai departe

Top 10 efecte neasteptate ale incalzirii globale

Toata lumea a auzit de incalzirea globala cu efectele sale: cresterea temperaturilor, topirea ghetii la poli, cresterea nivelului marilor si oceanelor in viitorul apropiat. Dar schimbarile climei Pamantului au si efecte mai putin asteptate sau cunoscute precum incendii de vegetatie, lacuri disparute, alergii ciudate sau reaparitia unor boli disparute demult. Iata, mai jos, un top…

Citește mai departe

Numarul ursilor polari, in scadere

Populatia ursilor polari din Alaska este in declin din cauza topirii ghetii si din cauza braconierilor rusi, dupa cum arata raporturile prezentate de Serviciului pentru pescuit si Viata salbatica din America. Din ce in ce mai putini ursi polari mai traiesc in sudul marii Beaufort, care se intinde din partea de nord a regiunii Alaska…

Citește mai departe

Legile de protejarea mediului dauneaza

Ultimele cercetari efectuate de NASA releva faptul ca legile create pentru a ocroti mediul inconjurator de fapt dauneaza si mai mult, dupa cum relateaza Daily Mail. Legislatia care ar trebui sa ajute la imbunatatirea calitatii aerului si sa elimine aparitia ploilor acide a determinat incalzirea temperaturii in regiunea Arctica in ultimii treizeci de ani. Omul…

Citește mai departe

Vestul Antarcticii, amenintat de topire

O incalzire a temperaturii oceanelor de cinci grade Celsius ar putea accelera dramatic disparitia calotei glaciare din partea de vest a Antarcticii, dupa cum arata o serie de studii publicate, joi, in revista britanica Nature. Un prim studiu, fondat pe analiza sedimentelor, indica faptul ca, in ultimii cinci milioane de ani, fluctuatiile ghetii din aceasta…

Citește mai departe

A inceput un studiu despre topirea ghetii polare

Trei britanici au inceput o calatorie dificila spre Polul Nord, destinata masuratorilor grosimii calotei glaciare. Datele colectate de membrii expeditiei Catlin Arctic Survey le vor permite cercetatorilor sa determine viteza de topire a ghetii din zonele polare. Cei trei au plecat din Resolute, din nordul Canadei, si vor strabate cu saniile, in trei luni, 1.000…

Citește mai departe