Vestul Antarcticii, amenintat de topire

0
403

O incalzire a temperaturii oceanelor de cinci grade Celsius ar putea accelera dramatic disparitia calotei glaciare din partea de vest a Antarcticii, dupa cum arata o serie de studii publicate, joi, in revista britanica Nature.
antarctica
Un prim studiu, fondat pe analiza sedimentelor, indica faptul ca, in ultimii cinci milioane de ani, fluctuatiile ghetii din aceasta parte a Antarcticii au urmat un ciclu de 40.000 de ani. „Ciclul de 40.000 de ani este aproape sigur legat de inclinarea Pamantului” fata de Soare, este de parere Tim Naish de la Universitatea din Wellington, Noua Zeelanda, principalul autor al studiului.

Odata cu cresterea cantitatii de gaze cu efect de sera, care provoaca o accelerare a incalzirii climatice, „ar fi de ajuns o suta de ani la alte cateva sute pentru ca apele Oceanului Austral, din jurul Antarcticii, sa atinga o temperatura suficient de mare pentru ca gheata sa dispara aproape in totalitate de pe continent in cateva mii de ani”, avertizeaza David Pollard de la University Park din Pennsylvania, unul dintre autorii celui de-al doilea studiu, modelizarea.

„Am descoperit ca incalzirea oceanului si topirea ghetii platformelor plutitoare este principalul factor ce controleaza variatiile de gheata din aceasta regiune”, a adaugat Pollard, citat de AFP. Ghetarii calotei polare antarctice inainteaza spre ocean, iar extremitatea lor, inainte sa se sparga de vreun iceberg, formeaza platforme legate de continent si care plutesc pe apa. Disparitia acestor extremitati, cauzata de incalzirea oceanului, ar provoca o accelerare a curgerii ghetarilor, care ar deveni mai subtiri si s-ar topi in totalitate.

Studiile sedimentelor au aratat faptul ca, in cazul in care nivelul de gaz carbonic va atinge aproximativ 400 de parti pe milion de atomi de aer, calota Antarcticii Occidentale s-ar reduce intr-un ritm mai rapid. In prezent, ne aflam la un nivel putin sub 400 de parti pe milion, care creste continuu, si ramane de vazut in ce masura activitatea umana va duce la o incalzire care sa determine disparitia ghetii.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.