Doua trilioane de tone de gheata s-au topit in ultimii cinci ani

0
309

Specialistii NASA avertizeaza ca, in perioada 2003-2008, intre un trilion si jumatate de tone si doua trilioane de tone de gheata s-au topit in Groenlanda, Antarctica si Alaska, in ceea ce reprezinta un ultim semn al incalzirii globale.
topirea ghetii
„Topirea ghetii ne sugereaza intr-un mod foarte real felul in care se schimba clima”, a subliniat geofizicianul Scott Luthcke, care va prezenta concluziile NASA in cadrul unei conferinte in California.

„Modificarile de temperatura duc la pierderi mari in masa de gheata, la cresterea nivelului marii si la modificarea curentilor oceanici”, a explicat Luthcke, citat de CNN.

Concluziile au fost trase cu ajutorul datelor obtinute prin intermediul satelitilor care masoara volumul de gheata in aceasta regiune. Numai in ultimii cinci ani, Groenlanda a pierdut pana la 160 de miliarde de tone de gheata anual, adica suficient cat sa creasca nivelul marii cu cinci milimetri in fiecare an.

Potrivit cercetatorului NASA, fenomenul accentueaza incalzirea globala, deoarece prin topirea zapezii si a ghetarilor isi pierd proprietatea reflectorizanta, iar oceanele si suprafetele de uscat aborb mai repede caldura si duc la incalzirea atmosferei.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.