Se estimeaza ca consumatorii de cafea beau aproximativ 400 de milioane de cesti in fiecare zi. Acest lucru genereaza o cantitate enorma de zalt de cafea care de obicei merge direct la cosul de gunoi.
In timp ce sectorul de productie a cafelei este cunoscut pentru contributia sa la distrugerea padurilor tropicale din America de Sud, zatul de cafea, in sine, este o materie organica utila si exista mai multe modalitati de a-l reutiliza si a-l recicla pentru a profita de calitatile sale utile. Este benefic pentru piele si ar putea chiar veni la indemana in bucatarie sau pentru curatenie in casa. Va prezentam 10 modalitati de reutilizare a zaltului de cafea:
1. Ingrasaminte organice
Daca aveti o gradina, incercati sa-l utilizati ca ingrasamint pe paturile de flori. Plantele vor fi in masura sa beneficieze de substantele nutritive din sol. Puteti adauga, de asemenea, zat de cafea in gramada de compost si folosi in viitor ca parte a compostului.
2. Metoda organica de combatere a daunatorilor
Furnicilor, melcilor si altor insecte, nu le place zatul de cafea. Daca acesti daunatori va ataca plantele, luati in considerare adaugarea zaltului in sol pentru a-i tine cit mai departe. Pisicile evita si ele aroma de cafea.
3. Deodorant de uz casnic
Plasarea zatului in dulap, frigider sau congelator intr-un recipient mic poate preveni mirosurile neplacute.
4. Produs abraziv
Daca aveti dificultati cu curatarea resturilor de mancare de pe vase, incercati sa le curatati cu zat de cafea. Acesta actioneaza ca un abraziv si apoi este mult mai usor de a spala vasele.
5. Potentiator de aroma in copturi
Cafeaua sau zatul adaugat in copturi, prajituri sau negrese confera o aroma deosebita.
6. Tratamentul celulitei
Acest lucru poate parea ciudat, dar daca verificati ingredientele pe produsele scumpe de tratare a celulitei, este posibil sa observati ca cafeaua se regaseste in majoritatea. Pentru a pregati solutia, amestecati o lingura de ulei de masline si un sfert de cana de zat de cafea. Aplicati acest amestec pe zonele problematice si apoi inveliti cu folie. Dupa cateva minute scoateti invelisul si apoi clatiti. Incercati acest remediu de cateva ori pe saptamana.
7. Balsam pentru par
Incercati sa frecati zatul in par dupa samponare. Apoi spalati-l din nou. Veti vedea ca parul a devenit mai stralucitor si moale. Cafeaua macinata poate ajuta la accentuarea culorii castanii a parului si respectiv poate intuneca parul blond.
8. Remediu pentru purici
Dupa ce ati spalat animalul de companie, spre exemplul, ciinele, incercati sa frecati blana cu zat de cafea, el ajuta la combaterea puricilor.
9. Colorant
Zatul de cafea poate fi amestecat cu apa fierbinte pentru a crea un colorant care poate fi folosit pe panza sau hartie, ceea ce il face util pentru arta decorativa. Colorantul nu va fi suficient de puternic pentru vopsirea parului, dar poate ajuta la imbunatatirea culorii sau pentru a o intuneca. Utilizarea cafelei macinate ca balsam de par, cum s-a mentionat mai sus, poate avea acest rezultat.
10. Produs antiderapant
Sarea folosita pentru a topi gheata de pe trotuar este daunatoare pentru mediul inconjurator. Zatul de cafea serveste ca antiderapant pe asfaltul alunecos si poate ajuta la topirea ghetii mai repede, cel mai probabil din cauza culorii sale intunecate care absoarbe lumina si caldura.
Zatul de cafea este un produs secundar multifunctional foarte util si nu este nevoie sa-l aruncati la gunoi. Exista mai multe metode de a-l folosi pentru a inlocui substantele ce nu sunt prietenoase mediului inconjurator, cum ar fi ingrasamintele, produsele de combatere a daunatorilor si produsele antiderapante pe drumuri.
Zatul poate inlocui, de asemenea, unele dintre produsele cosmetice supraincarcate cu elemente chimice, ceea ce va contribui la un stil de viata sanatos. Daca nu stiti ce sa faceti cu el il puteti adauga in orice moment in gramada de compost. Acest lucru va imbunatati foarte mult calitatea compostului ce va conduce la o gradina si o planeta sanatoasa.
Idee de afaceri. Schimbul produselor organice.
In special se refera la intreprinderile care folosesc cafeaua pe scara industriala. Proprietarii de cafenele si restaurante, detinatorii de cafetiere in oficii. Spre exemplu este posibil pentru a colecta zatul de cafea si de a-l da agricultorilor, cum ar fi o data pe saptamana. In schimbul produselor ecologice (lapte, plante medicinale, fructe).