Mobilizare Ecologica in masivul Retezat-Godeanu-Tarcu

Mobilizare Ecologic? în masivul Retezat-Godeanu-?arcu
Mobilizare Ecologica in masivul Retezat-Godeanu-Tarcu
Mobilizare Ecologica in masivul Retezat-Godeanu-Tarcu

Administratia Parcului National Retezat, in parteneriat cu Asociatia Summit Arad, desfasoara in perioada 5 mai – 30 septembrie 2014 un nou proiect de promovare a turismului ecologic si protectia habitatelor naturale – „Mobilizare Ecologica in masivul Retezat-Godeanu-Tarcu” finantat de Asociatia pentru Parteneriat Miercurea-Ciuc si Mol Romania, prin Programul Spatii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate.

Arealul vizat este Rezervatia Biosferei – Parcul National Retezat si masivele invecinate – Tarcu si Godeanu, care impreuna alcatuiesc un habitat forestier natural unic in partea Europei care se gaseste la sud de Cercul Polar de Nord.

In aceasta zona vor fi organizate mai multe tabere de studiu, cercetare, dar si voluntariat pentru 60 de tineri, elevi si studenti, structurand toate activitatile proiectului de o maniera coerent educativa.

In componenta de voluntariat vor avea loc lucrari de reamenajare si imbunatatire a infrastructurii la doua refugii amplasate pe teritoriul Parcului National Retezat – Stanuleti si Branu-Gugu, prin implicarea rangerilor Parcului, a membrilor Asociatiei Summit si a unui grup de lucru selectat dintre profesorii si maistrii Liceului Tehnologic ”Iuliu Moldovan” (Forestier) din Arad.

Cea mai apropiata asezare umana de locul de desfasurare al activitatilor montane este comuna hunedoreana Rau de Mori. Aici va avea loc o sesiune de comunicari in cadrul zilei acestei localitati – 15 iunie 2014, cu o alocutiune in care vom prezenta comunitatii locale si turistilor prezenti, cateva date despre importanta nucleelor de salbaticie si practicarea unui turism civilizat pentru ca ele sa se pastreze, iar la centrul de informare turistica al comunei, precum si la Centrul de vizitare de la Nucsoara al administratiei parcului va putea fi vizionat un scurt metraj care prezinta zona varfului Gugu.

Toate actiunile proiectului au ca scop declarat pastrarea acestor zone montane si alpine intr-un stadiu cat mai pur, fara interventie antropica masiva, cautand aternative la turismul agresiv, prin sustinerea strategiilor de dezvoltare durabila a unor activitati „prietenoase” cu muntele, de gen ecoturism, alpinism, ski de tura, etc, in care turistul pasionat de frumos sa poata aprecia splendoarea naturii nealterata chiar in mijlocul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *