„Mafiile din munti si acolitii lor sa inteleaga ca le-a venit sfarsitul!” – Protest in Parcul Retezat

Zeci de activisti de mediu din toata tara au pornit sambata din Hateg spre Parcul National Retezat, in cadrul unei actiuni de protest impotriva defrisarilor abuzive. Evenimentul, organizat pe Facebook, a avut drept factor declansator agresiunea impotriva presedintelui asociatiei Agent Green si a mai multor tineri care au fost atacati duminica trecuta, in timp ce…

Citește mai departe
"Uniti salvam padurile": Austriecii care scot romani in strada, dupa modelul Chevron si Rosia Montana

„Uniti salvam padurile”: Austriecii care scot romani in strada, dupa modelul Chevron si Rosia Montana

Lupta impotriva despaduririlor abuzive din Romania capata o noua dimensiune. Daca pana acum, inamicul padurilor era mai greu de identificat, mai nou el a luat chipul unei mari firme austriece care exploateaza lemn romanesc de 13 ani incoace. Cum a atras aceasta companie furia a mii de romani, care pregatesc sambata proteste in toata tara,…

Citește mai departe
În ce priveşte proiectul declarării Ţării Haţegului ca destinaţie ecoturistică: Primarul din Densuş vrea informaţii precise

    In ce priveste proiectul declararii Tarii Hategului ca destinatie ecoturistica: Primarul din Densus vrea informatii precise

    Proiectul initiat de Asociatia de Turism Retezat si Parcul National Retezat, potrivit caruia se doreste certificarea ca destinatie ecoturistica a Tarii Hategului, naste controverse in randul unor primari din zona. Acestia se gandesc la impactul birocratic sau chiar banesc, pe care il poate impune asupra populatiei un astfel de program. „Inca nu ne-am asociat in…

    Citește mai departe
    Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

    Cinci licee din Banatul Montan se pregatesc sa devina ambasadori ai naturii salbatice

    Organizatia internationala de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) creste eforturile de conservare a zonelor de salbaticie din Carpatii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educatie, informeaza un comunicat al organizatiei. Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati” se deruleaza in parteneriat cu cinci licee din orasele Resita, Anina, Orsova,…

    Citește mai departe

    Tineri activi in salbaticie

    Organizatia internationala de mediu WWF, creste eforturile de conservare a zonelor de salbaticie din Carpatii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educatie. Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati” se deruleaza in parteneriat cu cinci licee din orasele Resita, Anina, Orsova, Baile Herculane si Lupeni, fiecare localitate fiind situata in vecinatatea…

    Citește mai departe
    În ce priveşte proiectul declarării Ţării Haţegului ca destinaţie ecoturistică: Primarul din Densuş vrea informaţii precise

      Cum vede primarul din Totesti ecoturismul in Tara Hategului

      In vederea atragerii vizitatorilor si a promovarii bogatului potential local, prin Asociatia de Turism Retezat si Parcul National Retezat, in Tara Hategului se deruleaza un proiect pentru obtinerea certificarii de destinatie eco a zonei, cu recunoasterea oficiala a Autoritatii Nationale pentru Turism. Astfel, se urmareste semnarea unui parteneriat intre autoritati publice, producatori autohtoni, asociatii si…

      Citește mai departe
      Toată lumea vede ce se întâmplă, numai autorităţile române nu. Jaf în pădurile din Parcul Naţional Retezat!

      Toata lumea vede ce se intampla, numai autoritatile romane nu. Jaf in padurile din Parcul National Retezat!

      Camioane cu lemne taiate ilegal din incinta Parcului National Retezat pleaca aproape zilnic spre firmele care se ocupa cu exportul de masa lemnoasa, iar autoritatile, chiar si cand sunt sesizate, par nepasatoare. O ancheta realizata de Gabriel Paun, presedintele Asociatiei de protectia mediului Agent Green, arata cum din zona sudica a Retezatului, camioanele cu lemn…

      Citește mai departe
      Activitatea Agen?iilor de Mediu din ?ar? va fi verificat?

      Parcul National Retezat, o experienta de neuitat de aproape 80 de ani

      Infiintat in 1935, Parcul National Retezat este un teritoriu relativ vast a carui bogatie biologica, calitate peisajera, interes cultural si caracter istoric prezervat justifica o protectie si o gestiune care garanteaza perenitatea acestui patrimoniu considerat exceptional. National Retezat este recunoasterea oficiala a bogatiei patrimoniului natural al Carpatilor Meridionali si a necesitatii tuturor de a-l conserva….

      Citește mai departe
      Mobilizare Ecologic? în masivul Retezat-Godeanu-?arcu

      Mobilizare Ecologica in masivul Retezat-Godeanu-Tarcu

      Administratia Parcului National Retezat, in parteneriat cu Asociatia Summit Arad, desfasoara in perioada 5 mai – 30 septembrie 2014 un nou proiect de promovare a turismului ecologic si protectia habitatelor naturale – „Mobilizare Ecologica in masivul Retezat-Godeanu-Tarcu” finantat de Asociatia pentru Parteneriat Miercurea-Ciuc si Mol Romania, prin Programul Spatii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate. Arealul…

      Citește mai departe
      Parcurile Na?ionale: o oaz? de resurse pentru turismul românesc

      Parcurile Nationale: o oaza de resurse pentru turismul romanesc

      Potentialul natural, reprezentat de frumusetea peisajelor si salbaticia zonei, relieful, bogatia si unicitatea speciilor din flora si fauna, precum si potentialul antropic, redat de monumentele istorice, lacasele de cult, edificiile religioase, alaturi de farmecul drumetiilor in natura sunt cele care plaseaza Parcurile Nationale Cozia si Retezat in randul celor mai importante destinatii turistice din Romania,…

      Citește mai departe

      Campania „Pune pret pe natura!” arata care este valoarea ariilor protejate din Muntii Carpati

      Romania poate pierde aproximativ 9 miliarde de euro in urmatorii 25 de ani, in lipsa unor masuri ferme care sa duca la gestionarea durabila si eficienta a ariilor naturale din Muntii Carpati. La baza acestor masuri sta adoptarea unui cadru legislativ adecvat pentru implementarea unor mecanisme coerente privind plata pentru serviciile ecosistemelor din ariile naturale….

      Citește mai departe

      Romania poate pierde 9 miliarde de euro fara o gestionare adecvata a ariilor protejate

      Pierderile economiei romanesti rezultate din gestionarea inadecvata a ariilor naturale protejate pot ajunge la 9 miliarde de euro, in urmatorii 25 de ani, releva un raport recent privind sustenabilitatea financiara in sistemul de arii protejate, prezentat, marti, de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), conform Agerpres. ‘Evaluarea serviciilor ecosistemelor naturale realizata in cadrul proiectului UNDP-GEF,…

      Citește mai departe

      Cum pot fi distruse Delta Dunarii si alte rezervatii printr-un proiect al Ministerului Mediului. Guvernul ia in discutie proiectul inainte ca dezbaterea publica sa se termine

      Un incendiu declansat intentionat de cineva care vrea sa construiasca intr-o arie protejata sau un accident industrial (o deversare de petrol) pot face ca Parcul National Retezat sau Delta Dunarii sa-si piarda statutul de arie protejata si sa ajunga la cheremul rechinilor imobiliari. Aceasta prevedere face parte dintr-un proiect de Ordonanta pus in dezbatere publica…

      Citește mai departe

      Parcul National Retezat, distrus de mioare

      La sfarsitul anilor 1990 Romaniei i s-a oferit sansa de a obtine de la Banca Mondiala o suma considerabila (8 milioane dolari) pentru a implementa “obiectivul strategic – conservarea biodiversitatii ecosistemelor forestiere si adoptarea cadrului institutional corespunzator” in trei arii protejate pilot: Rezervatia Biosferei, Parcul National Retezat, Parcul National Piatra Craiului si PF Vanatori Neamt….

      Citește mai departe

        Ecoturism la Campu lui Neag

        Proprietarii de cabane de la poarta de intrare in Parcul National Retezat, respectiv Campu lui Neag, n-au renuntat la intentia lor de a obtine certificarea Pan Parks. Reteaua exclusivista care promoveaza turistic zonele salbatice de pe mapamond si care a certificat deja cateva cabane din zona Retezatului, a inclus in descrierile sale si Valea Jiului ca…

        Citește mai departe

        Alexandru Borza, parintele Parcului Retezat

        “Pamant sfant pentru stiinta in intregimea sa, un monument sacru al naturii, simbol al bogatiilor noastre nationale” asa numea Alexandru Borza Retezatul, cel mai vechi parc national din Romania. Vorbele sale s-au transformat in fapte pentru ca este recunoscut drept “parintele spiritual al Retezatului”. Membru post-mortem al Academiei Romane, el a initiat primele cercetari stiintifice…

        Citește mai departe

        Distrugerea padurilor din Retezat, in atentia autoritatilor europene

        Europarlamentarii Daciana Sarbu si Sabin Cutas (foto), impreuna cu Gaston Franco, din Franta, si Satu Hassi, din Finlanda, au initiat un demers prin care atrag atentia autoritatilor europene asupra pericolelor ce ameninta zonele protejate din Romania, precum Parcul National Retezat (PNR) din judetul Hunedoara. Deputatii solicita realizarea unui sistem armonizat si cuprinzator de monitorizare a…

        Citește mai departe

        Taierile “dezordonate” din Retezat s-au lasat cu sanctiuni blande, unele tinute inca “la secret”

        Apar primele sanctiuni in cazul taierilor de pe Raul Ses, din Parcul National Retezat. Desi multi se asteptau la demisii, ori demiteri dupa raportul dur intocmit de specialistii Academiei Romane, este vorba doar de sanctiuni anemice. Mai mult, Directia Silvica Deva refuza sa dea date despre sanctiunile aplicate, in premiera, personalului silvic si conducerii unitatii….

        Citește mai departe
        Defri??ri ilegale în Vâlcea. Localnicii lupt? cu Facebook împotriva ho?ilor de lemn

        Un gandac, vinovat de taierile ilegale din Parcul National Retezat

        Scandalul taierilor ilegale de padure din Parcul National Retezat e departe de a se fi terminat. Conducerea Directiei Silvice (DS) Hunedoara recunoaste ca nu exista avizul Ministerului Mediului, pentru ca firmele contractate sa execute lucrarile respective. Emil Ignat, directorul DS Hunedoara, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca peste 1.200 de molizi din Parcul…

        Citește mai departe

        Hunedoara: ‘Valea dinozaurilor’ si ‘Caprele negre’ printre cele mai frumoase poteci din Romania

        Traseele tematice „Valea dinozaurilor”, din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, si „Caprele negre si vecinii lor”, din Parcul National Retezat, au fost incluse intre cele mai frumoase sapte poteci din tara, in urma unui concurs organizat de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER). Cele doua poteci, aflate in zone turistice deosebite ale judetului Hunedoara, vor fi…

        Citește mai departe

        Partidul Verde cere incetarea lucrarilor la DN 66A

        Partidul Verde solicita autoritatilor sa sisteze lucrarile la Drumul National 66A in Muntii Retezat, deoarece continuarea lucrarilor de asfaltare va distruge habitatul din Parcul National Retezat, rezervatie a Biosferei. „Ministerul Mediului condus de Laszlo Borbely, responsabil de protectia ariilor naturale protejate, care, in mod normal ar trebui sa se opuna distrugerii acestui Parc National, prin indiferenta…

        Citește mai departe

        STOP DN 66A – Salvati muntii Retezat de asfalt!

        Semneaza petitia aici Destinatar: Ministerul mediului Stimate domnule ministru, Grupa muntilor Retezat-Godeanu-Tarcu adaposteste ultimul PFI (Peisaj Forestier Intact) din Europa la sud de Cercul Polar. Este o adevarata minune naturala recunoscuta international care trebuie conservata. Legislatia nationala si cea europeana sunt in favoarea protejarii naturii si nu permit constructii in zonele de protectie integrala. Constructia…

        Citește mai departe