„Mafiile din munti si acolitii lor sa inteleaga ca le-a venit sfarsitul!” – Protest in Parcul Retezat

PROTEST RETEZAT
Paduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

Zeci de activisti de mediu din toata tara au pornit sambata din Hateg spre Parcul National Retezat, in cadrul unei actiuni de protest impotriva defrisarilor abuzive.

Evenimentul, organizat pe Facebook, a avut drept factor declansator agresiunea impotriva presedintelui asociatiei Agent Green si a mai multor tineri care au fost atacati duminica trecuta, in timp ce incercau sa documenteze pe teren proiectul hidrocentralei de pe Raul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului precum si taierile abuzive de paduri din zona.

Intitulat Mobilizare nationala in Parcul Retezat! Uniti impotriva mafiei din munti, protestul de astazi si-a propus sa atraga atentia atat asupra taierilor de paduri cat si asupra constructiei de microhidrocentrale pe Raul Alb din Retezat, unul dintre putinele rauri pe care omul nu a intervenit.

Potrivit lui Alexandru Alexe, unul din organizatorii evenimentului, desi factorul declansator al protestului de sambata este agresiunea impotriva activistilor de mediu, putem vorbi de o intreaga campanie de reformare din temelii a cadrului legislativ vizand exploatarile forestiere si protectia mediului in general.

„Vrem alt Cod Silvic! Am sustinut Codul Silvic intors de Iohannis in Parlament doar fiindca prevedea de limitare la 30% a prelucrarii unei specii de lemn de catre un operator economic. Nu este insa suficient. Vrem ca politicienii sa vada padurile drept o resursa strategica, nu sa se uite la fiecare copac ca la un manunchi de bani!”, a declarat Alexe pentru Epoch Times.

„Am fost pe masivul Retezat si am vazut suprafete uriase taiate la ras! Padurile nu sunt doar o resursa ci sunt Plamanul Verde al tarii. Politicienii sunt iresponsabili, cand defrisam, scobim plamanii verzi ai Romaniei pentru bani. Asa cum am luptat pentru Rosia Montana, vom lupta si pentru paduri!”, a adaugat Alexe.

Actiunea din Parcul National va continua cu un protest in centrul orasului Deva, spre care activistii se indreptau la ora redactarii acestei stiri.

Campania nu se va opri aici, ci va continua cu ample proteste pe 5 si respectiv 7 iunie. Pe 5 iunie, de ziua Mediului, cetatenii isi vor apara padurile in fata Ministerului Mediului iar pe 7 iunie, tot in Capitala, este programat un mars pentru paduri, avand ca punct de pornire Piata Universitatii, a precizat Alexe. Mai mult, actiunile societatii civile nu se vor rezuma la proteste ci se vor desfasura pe mai multe planuri, pe termen lung, pana la adoptarea unor legi care sa nu mai permita distrugerea padurilor.

„Mafiile din munti si acolitii lor sa inteleaga ca le-a venit sfarsitul!” a adaugat Alexe, precizand ca dupa ce au luptat pentru Rosia Montana si au fost in Parcul National Retezat, activistii au acum in vizor zona Caransebes, unde mafia padurilor este ceva ingrozitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *