Campania „Pune pret pe natura!” arata care este valoarea ariilor protejate din Muntii Carpati

Campania „Pune pret pe natura!” arata care este valoarea ariilor protejate din Muntii Carpati
Campania „Pune pret pe natura!” arata care este valoarea ariilor protejate din Muntii Carpati

Romania poate pierde aproximativ 9 miliarde de euro in urmatorii 25 de ani, in lipsa unor masuri ferme care sa duca la gestionarea durabila si eficienta a ariilor naturale din Muntii Carpati. La baza acestor masuri sta adoptarea unui cadru legislativ adecvat pentru implementarea unor mecanisme coerente privind plata pentru serviciile ecosistemelor din ariile naturale.

Aceste estimari reprezinta concluziile studiului realizat in cadrul proiectului „Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de arii naturale protejate din Muntii Carpati”, finantat de Fondul Global de Mediu (GEF) si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Romania si Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, in parteneriat cu WWF. Analiza face pentru prima data o evaluare comparativa a doua sisteme de management al ariilor naturale protejate din Muntii Carpati si demonstreaza care este impactul economic al ariilor protejate asupra unor sectoare ale economiei – turism, ape minerale, resurse de apa, agricultura, silvicultura si vanatoare – pe o perioada de 25 de ani.

Utilizand date si cifre de la nivelul a cinci parcuri pilot (Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Muntii Maramuresului, Parcul National Piatra Craiului, Parcul National Retezat si Parcul National Vanatori-Neamt), studiul arata ca ariile naturale protejate reprezinta un bun economic important si productiv, care asigura un flux intens de produse si servicii valoroase din punct de vedere economic, care, prin aplicarea unui sistem de management sustenabil (SEM – Sustainable Ecosystem Management), pot genera resurse importante pentru dezvoltarea economica. Pe de alta parte, continuarea actualului sistem de gestionare a ariilor naturale protejate (BAU – Business as Usual) va duce la declinul iremediabil al biodiversitatii biologice si la pierderea unor beneficii importante pentru economia tarii*.

Evaluarea serviciilor ecosistemelor naturale realizata in cadrul proiectului UNDP-GEF implementat in parteneriat cu Romsilva constituie o premiera in Romania, facandu-se o estimare a  beneficiilor pe care le aduc serviciile ecosistemelor naturale din cinci parcuri naturale si nationale gestionate de Romsilva pe sectoare de activitate economica, folosindu-se doua scenarii si anume cel actual, in care ariile protejate sunt subfinantate, si un scenariu optim, in care ariile protejate ar fi gestionate sustenabil si ar avea parte de o finantare sustenabila. Aceste estimari reprezinta argumentul economic pe care il prezentam factorilor de decizie pentru a se intelege mai bine ca sistemul de exploatare a unor resurse naturale finite, fara o investitie corespunzatoare in gestionarea lor durabila, poate sa duca la beneficii pe termen scurt, insa la degradarea resurselor naturale. Dorim astfel sa punem la dispozitia partenerilor nostri din guvern un instrument de lucru util care fundamenteaza necesitatea dezvoltarii unor mecanisme de plata pentru serviciile ecosistemelor naturale, mecanisme propuse in cadrul amendamentelor legislative dezvoltate in cadrul proiectului. Avand in vedere buna colaborare pe care UNDP a avut-o cu reprezentantii de la nivel guvernamental in implementarea cu succes a programelor privind conservarea biodiversitatii in Romania, ne exprimam increderea ca eforturile noastre vor beneficia de sprijinul factorilor de decizie”, a declarat Monica Moldovan, Director de Programe, UNDP Romania.

Pornind de la concluziile privind contributia pe care ecosistemele ariilor naturale protejate o pot avea la dezvoltarea economica si la bunastarea umana din Romania, in cadrul proiectului au fost formulate propuneri legislative care au ca scop stoparea declinului biodiversitatii, implementarea unor masuri de gestionarea durabila si imbunatatirea sustenabilitatii financiare a ariilor protejate: (i) acordarea statutului de „politica publica” pentru domeniul administrarii ariilor naturale protejate; (ii) crearea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate; (iii) introducerea unei linii bugetare distincte pentru Conservarea biodiversitatii si administrarea ariilor naturale protejate in cadrul bugetului central al Ministerului Mediului; (iv) alocarea de resurse financiare pentru finantarea administratiilor de parcuri nationale si naturale.

In scopul de a transmite impactul economic pozitiv al gestionarii durabile a acestor zone protejate, in cadrul proiectului a fost lansata campania de comunicare „Pune pret pe natura!”, al carei mesaj principal il constituie indemnul de a pretui natura la adevarata ei valoare si de a contribui la conservarea ei.

Campania va debuta cu o actiune de direct mailing al carei target sunt parlamentarii si membrii Guvernului, cei in masura sa implementeze solutii pentru diversificarea surselor de finantare a acestor zone. Tot in cadrul campaniei a fost lansat site-ul www.punepretpenatura.ro, care gazduieste legislatia in vigoare privind ariile protejate, dar si solutiile care ar putea aduce mai multi bani economiei nationale.

*

Serviciu/ Sursa de venit din cele 5 Arii ProtejateValoarea de piata pe 25 de ani, cu managementul actual al resurselor (BAU)Valoarea de piata pe 25 de ani, cu managementul sustenabil al resurselor (SEM)Beneficiu cumulat sub management sustenabil**
Hrana / agricultura174 mil EUR190 mil EUR83.9 mil EUR
Paduri*77,3 mil EUR74,5 mil EUR-2,8 mil EUR
Rezerve de apa176,3 mil EUR177,2 mil EUR35,4 mil EUR
Turism787,2 mil EUR1,282,9 mil EUR2.626,8 mil EUR
*Managamentul actual (BAU) ar putea aduce inca 2,8 milioane de euro la bugetul de stat, insa in 30 de ani nu ar mai exista paduri care sa aduca vreun venit.
**Beneficiile exploatarii sustenabile iau in considerare impactul avut asupra tuturor activitatilor conexe (ex. agricultura sustenabila inseamna beneficii si pentru turism, surse de apa, infrastructura etc.), deci valoarea cumulata a beneficiilor nu inseamna doar simpla diferenta intre BAU si SEM.

 

Studiul integral poate fi consultat la adresa electronica: http://www.punepretpenatura.ro/img/pdf/41/imbunatatirea-sustenabilitatii-financiare-a-retelei-de-arii-naturale-protejate-din-muntii-carpati.pdf
––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), in parteneriat cu persoane de la toate nivelurile societatii, ajuta la cladirea unor natiuni care sa reziste in fata crizei si contribuie la cresterea calitatii vietii pentru toata lumea. Prin activitatea desfasurata in 177 de tari si teritorii, oferim o perspectiva deopotriva globala si locala care sa duca la sporirea increderii oamenilor si la construirea unor natiuni puternice.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva functioneaza sub autoritatea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si are ca scop gospodarirea durabila si unitara a fondului forestier proprietate publica a statului. RNP-Romsilva administreaza 23 de parcuri nationale si naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *