Premiul „Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor” 2013

0
528
Premiul "Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor" 2013
Premiul "Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor" 2013
Premiul „Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor” 2013

PREMIUL RSI’’ isi propune sa recompenseze firmele private din Romania care au intreprins eforturi pentru a-si imbunatati impactul pozitiv in domeniile mediului, social si economic. Prima editie a PREMIULUI va fi organizata cu ocazia Topului National al Firmelor 2013.

Scop
PREMIUL RSI isi propune sa stimuleze, sa difuzeze si sa valorifice cele mai importante experiente in ceea ce priveste Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor prezente pe teritoriul Romaniei. PREMIUL RSI se doreste a fi o recunoastere acordata anual firmelor care s-au distins prin adoptarea instrumentelor de gestiune responsabila a intreprinderii (precum coduri etice, certificate de mediu, de calitate, pentru sanatate si siguranta, etc.), care au intervenit in procesele de productie pentru a imbunatati impactul social si de mediu, care au monitorizat si au comunicat extern propriile performante de mediu si sociale, care tin cont de opiniile partilor interesate in definirea strategiilor, care au implementat activitati si proiecte in favoarea comunitatilor locale si a societatii in general, avand o optica de imbunatatire continua a raportului dintre intreprindere, cetateni si teritoriu.

Destinatari
Destinatarii acestui concurs sunt toate intreprinderile private indiferent de marimea lor situate pe teritoriul Romaniei.

Sectiuni
PREMIUL RSI are doua sectiuni:

 1. sectiunea IMM-uri este rezervata intreprinderilor mici si mijlocii (intreprinderi care au un numar de angajati variabil de la 2 la 249 de angajati si un rulaj financiar anual care sa nu depaseasca 43 milioane de euro, conform Recomandarii din 3 aprilie 1996, n.96/280/CE);
 2. sectiunea INTREPRINDERI MARI SI FOARTE MARI este rezervata marilor intreprinderi (intreprinderi care au mai mult de 249 de angajati si al caror rulaj financiar anual depaseste 43 milioane de euro, conform Recomandarii din 3 aprilie 1996, n.96/280/CE).

Conditii de participare
Nu pot participa la acest concurs intreprinderile care au fost condamnate pentru infractiuni grave impotriva administratiei publice, pentru daune de mediu sau pentru atitudine inechitabila fata de angajati.

 

Modalitati de participare
Pentru a participa la PREMIUL RSI este necesar ca in perioada 10 octombrie – 10 noiembrie 2013 sa completati online formularul/ele de participare insotit/e de documentele suport. Documentele suport vor fi incarcate online in sectiunea de completare a formularului. Documentatia trebuie redactata in limba romana.

 

Criterii de evaluare
Fiecare raspuns afirmativ la intrebarile din formularul de participare va fi punctat cu 1 p (punct), scorul total ce va putea fi obtinut de o firma fiind de 21 de puncte + (punctaj suplimentar), distribuit astfel pe domenii:

 1. Domeniul Social – 8 p
 2. Domeniul Mediu – 2 p
 3. Domeniul Economic – 4 p
 4. Domeniul Guvernanta – 7 p

Raspunsurile vor fi punctate doar daca acestea sunt justificate prin informatiile continute in documentele suport solicitate in cadrul fiecarei intrebari.
Punctajul suplimentar  se refera la punctele obtinute de o firma in urma atasarii de scrisori de recomandare din partea beneficiarilor (clienti, furnizori, salariati, ONG, parteneri de afaceri, comunitate) programelor/proiectelor de Responsabilitate Sociala derulate de companie. Fiecare scrisoare de recomandare se va puncta cu 0,5 puncte suplimentare.

Premiu
Concursul prevede acordarea premiilor dupa cum urmeaza:

 • 1 sau mai multi castigatori ai PREMIULUI RSI pentru IMM la nivel national, in functie de punctaj, pentru acele IMM-uri care abordeaza cat mai integrat domeniul responsabilitatii sociale (au raspuns la doua sau mai multe domenii din cele patru ale formularului: Social, Mediu, Economic, Guvernanta)
 • 1 sau mai multi castigatori ai PREMIULUI RSI pentru INTREPRINDERI MARI SI FOARTE MARI la nivel national, in functie de punctaj, pentru acele INTREPRINDERI MARI SI FOARTE MARI care abordeaza cat mai integrat domeniul responsabilitatii sociale (au raspuns la doua sau mai multe domenii din cele patru ale formularului: Social, Mediu, Economic, Guvernanta)
 • N castigatori ai MENTIUNILOR DE MERIT, la ambele sectiuni, pentru fiecare din cele patru domenii ale formularului de candidatura (Social, Mediu, Economic, Guvernanta) (de exemplu, MENTIUNEA DE MERIT IMM IN DOMENIUL SOCIAL)

Castigatorii PREMIULUI RSI pentru IMM si a PREMIULUI RSI pentru INTREPRINDERI MARI SI FOARTE MARI vor primi:

 • Certificat de acordare a premiului care va contine o evaluare sintetica din partea Comisiei de Evaluare;
 • Permisiunea de folosire a logo-ului PREMIULUI in toate comunicarile publice timp de doi ani de la data acordarii premiului;
 • Diploma ce atesta performanta obtinuta.

Intreprinderile care au castigat MENTIUNEA DE MERIT vor primi urmatoarele:

 • Certificat de mentiune care va contine o evaluare sintetica din partea Comisiei de Evaluare;
 • Diploma ce atesta performanta obtinuta.

Modalitati de comunicare a castigatorilor
Atat castigatorii concursului cat si intreprinderile care au castigat mentiune vor primi confirmarea telefonica sau prin fax pana la data de 15 noiembrie 2013.

 

Obligatii de participare
Prin trimiterea formularului de participare si a documentatiei necesare pentru admiterea la concurs, participantii se obliga sa:

 • Accepte toate normele prevazute de anunt;
 • Nu ceara restituirea materialului trimis;
 • Cedeze organizatorilor posibilitatea de a utiliza continutul materialului trimis, cu citarea sursei;
 • In caz de acordare a premiului, sa participe personal la ceremonia de premiere.

Alcatuirea Comisiei de Evaluare a Premiului RSI 
Comisia de Evaluare va fi compusa din:
A) reprezentanti desemnati de institutia organizatoare: Camera de Comert si Industrie a Romaniei;
B) reprezentanti desemnati de cei mai importanti stakeholderi nationali (ONG-uri, autoritati publice si mediul academic).
C) secretariatul tehnic va fi asigurat de experti RSI de la Ecosistemi SRL si Amber Business Consulting Romania.
Decizia Comisiei, ca si metodologiile acesteia de lucru, nu pot fi puse in discutie si controlate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.