Parcul fotovoltaic de la Livada, al doilea ca marime din Europa, va intra in curand in functiune

Parcul fotovoltaic de la Livada, al doilea ca marime din Europa, va intra in curand in functiune
Parcul fotovoltaic de la Livada, al doilea ca marime din Europa, va intra in curand in functiune

Parcul fotovoltaic de pe raza orasului satmarean Livada, ce se intinde pe o suprafata de 135 hectare si este al doilea ca marime din Europa, a inceput deja efectuarea probelor tehnice, urmand ca la primavara sa produca energie electrica la capacitatea proiectata.

Reprezentantii companiei spaniole care a realizat investitia de peste 60 de milioane de euro, Radiana Dota si Radu Diaconu, au afirmat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca montarea unora dintre echipamente a fost realizata intr-un timp record datorita personalului calificat.

‘S-au realizat aici niste recorduri personale pentru noi, cum ar fi realizarea unei statii de 110-120 KW in trei luni si jumatate, ceea ce in mod normal este o operatiune ce ar fi durat opt luni, un an, minim. Sa nu mai vorbim despre instalarea a 230.000 de panouri fotovoltaice plus instalatiile conexe, in mai putin de doua luni, ceea ce este un timp foarte bun’, a spus Radu Diaconu.

La realizarea investitiei au muncit 400 de persoane angajate la firme cu care investitorul are relatii contractuale, urmand ca dupa functionarea la capacitate normala sa aiba pana la 20 de angajati permanenti, aproape totul fiind automatizat.

‘Suntem in perioada de probe. In principiu se injecteaza o anumita cantitate de energie in retea in momentul de fata. Perioada de proba se termina in decembrie. In decembrie nu este o perioada foarte insorita, productia este destul de mica asa ca este posibil sa se continue probele tehnologice. Din experienta noastra se va ajunge la 48 MW in vara, in functie de conditiile de iradiere. Productia maxima se inregistreaza paradoxal in lunile de primavara’, a mai spus Radu Diaconu.

Valoarea investitiei este situata intre 60 si 80 de milioane euro, fiind realizata de firma spaniola Bester Generation, prin sprijinul unor parteneri straini din Coreea. Investitia va fi amortizata in minimum 8-9 ani.

Radiana Dota a afirmat ca firma are in dezvoltare cinci parcuri in Romania si are intentii de extindere, inclusiv pe partea eoliana, in functie de sprijinul acordat de guvern pentru dezvoltarea energiilor verzi. Potrivit acesteia, parcul de pe raza localitatii Ciuperceni, orasul Livada, este ca marime al doilea din Europa si al saptelea din lume.

In cursul acestui an, la Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare au fost depuse 40 de solicitari pentru construirea de parcuri fotovoltaice, fiind realizate deja 20 de investitii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente