STOP DN 66A – Salvati muntii Retezat de asfalt!

Semneaza petitia aici

Destinatar: Ministerul mediului

Stimate domnule ministru,

Grupa muntilor Retezat-Godeanu-Tarcu adaposteste ultimul PFI (Peisaj Forestier Intact) din Europa la sud de Cercul Polar. Este o adevarata minune naturala recunoscuta international care trebuie conservata.

Legislatia nationala si cea europeana sunt in favoarea protejarii naturii si nu permit constructii in zonele de protectie integrala. Constructia tronsonului 3 al DN 66A ar urma sa distruga zona de protectie integrala din Parcul National Domogled Valea Cernei si sa compromita PFI, aria cu cele mai vaste si mai sanatoase habitate naturale pentru ursi, lupi si rasi din Europa. Pentru aceste mamifere mari, tronsoanele de drum realizate pana acum prin Parcul National Retezat reprezinta o bariera de netrecut, drumul fiind marginit de ziduri verticale de 4 metri.

DN 66A ar urma sa lege direct Petrosani de Bale Herculane, desi exista rute ocolitoare prin Baia de Arama sau prin Caransebes. Lucrarile sunt extrem de costisitoare, se fac pe banii nostrii publici si nu sunt de acord ca acesta sa fie continuat. Revigorarea economica a Vaii Jiului prin constructia DN 66A este o promisiune mincinoasa a autoritatilor locale si centrale. Avem deja exemplul DN7A care leaga Petrosani de Valea Oltului care reprezinta o crima impotriva mediului si valorilor naturale ale Romaniei. Aici principala preocupare este masacrul la drumul mare impotriva padurii, si nici intr-un caz asigurarea bunastarii locuitorilor din zona, asa cum ar trebui, prin dezvoltarea durabila bazata pe conservarea specificului zonei si cu cerintele legale de protectia naturii. De partea cealalta, statiunea Baile Herulane este strabatuta de un drum european si doua nationale. Cu toate acestea statiunea este in paragina! Nu cred ca un drum prin arii protejate ar scoate Valea Jiului din saracie. Dati-mi voie sa cred ca acest drum ar compromite cea mai solida sansa a locuitorilor de a-si asigura bunastarea din turismul durabil. Zona trebuie dedicata conservarii, studiului si turismului durabil.

Dumneavoastra aveti puterea de a decide. Va cer sa nu dati acordul de mediu pentru tronsonul 3 al DN 66A Campusel-Lacul Iovanu pentru a stopa constructia DN 66A si sa protejati strict prin lege intregul teritoriu al PFI Retezat-Godeanu-Tarcu.

Va multumesc !

Semneaza petitia aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *