Din totalul de 196, 8 pisici sălbatice au fost vânate cu aprobare

Din totalul de 196, 8 pisici salbatice au fost vanate cu aprobare

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare in colaborare cu asociatiile de vanatoare din judet, dar si cu reprezentanti ai institutelor de cercetare, universitatilor si ONG-urilor, organizeaza in perioada 26 martie-23 aprilie actiuni de evaluare a efectivelor de  animale salbatice protejate de lege (urs brun, lup, ras si pisica salbatica) care traiesc pe raza judetului…

Citește mai departe

Atac la plamanul verde al Clujului

Administratorii zonei Fagetul Clujului – Valea Morii vor sa mareasca aria protejata si sa introduca aici restrictii prin ordin ministerial. Principalele agresiuni inregistrate sunt constructiile de tot felul, arderea pasunilor, suprapasunarea, desecarea mlastinilor. Cine incalca reglementarile va plati amenzi de pana la 60.000 de lei sau chiar va face inchisoare. O cercetare sociologica realizata pe…

Citește mai departe

Evaluarea procesului de constientizare a tinerei generatii privind importanta siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras

# Proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras. Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala Asociatia Muntii Fagaras implementeaza proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, proiect finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu in cadrul Axei Prioritare nr. 4 – Implementarea sistemelor adecvate…

Citește mai departe
12 firme, inchise temporar pentru poluarea mediului

12 firme din Prahova, inchise temporar pentru poluarea mediului

In opinia unora dintre agentii economici din judet, protejarea mediului inconjurator reprezinta, din pacate, o chestiune facultativa, atata vreme cat nu-i afecteaza in mod direct. Ca acesta-i adevarul stau marturie si cele 70 de sanctiuni contraventionale (in valoare totala de 2.603.000 lei) aplicate, in cursul anului trecut, de catre inspectorii Comisariatului Judetean Prahova al Garzii…

Citește mai departe

De ce au disparut pelicanii din Delta Transilvaniei

Un grup de cercetatori clujeni si-a propus sa salveze speciile rare pastrate inca in Bazinul Fizesului. In lipsa unor masuri ferme, ele vor disparea precum s-a intamplat de-a lungul timpului si cu altele, intr-o zona afectata de secarea mlastinilor, incendierea stufarisului sau decimarea stiucilor. “Exista multe amenintari la adresa speciilor din zona, iar locuitorii trebuie…

Citește mai departe
Clujenii vor s? reînvie livezile tradi?ionale din Ardeal

Clujenii vor sa reinvie livezile traditionale din Ardeal

Asociatia Educational Ecologica Ecotransilvania (AEEE) va demara un proiect de conservare a livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale ce isi propune sa contribuie la pastrarea peisajului reprezentativ al Ardealului. Costul proiectului se ridica la 77.523 de euro, din care 66.000 prin granturi europene. Acesta trateaza problema disparitiei soiurilor si varietatilor pomicole locale, a abandonului…

Citește mai departe
Conservarea pajistilor cu inalta valoare naturala din Muntii Fagaras

Conservarea pajistilor cu inalta valoare naturala din Muntii Fagaras

Proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras – proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Asociatia Muntii Fagaras implementeaza proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, proiect finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu in cadrul Axei Prioritare nr. 4 – Implementarea sistemelor adecvate…

Citește mai departe

41 de recomandari facute Guvernului Republicii Moldova in urma unui studiu de performante in domeniul protectiei mediului

Desi R. Moldova a inregistrat in ultimii ani progrese in cadrul politicilor de mediu si dezvoltare durabila, totusi, ea se confrunta cu probleme grave legate de gestionarea apelor reziduale, a deseurilor municipale solide si conservarea biodiversitatii. Acestea sunt concluziile facute de catre expertii internationali care au elaborat cel de-al treilea Studiu de Performante in Domeniul…

Citește mai departe
Lansarea proiectului „Platforma Natura 2000”

Proiectul Natura 2000, model pentru zone similare din UE

Agentia pentru Protectia Mediului (APM), in parteneriat cu Directia Silvica Mures au anuntat, joi, finalizarea proiectului de reconstructie ecologica a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Calimani-Gurghiu, in valoare de 941.620 euro, prin care au fost introduse metode inovatoare de reconstructie ecologica care vor fi adaptate pentru zone similare din Uniunea Europeana. Scopul proiectului ‘Asigurarea…

Citește mai departe

Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila

In Bistrita-Nasaud sunt 47 de microhidrocentrale construite pe rauri de munte din care functioneaza jumatate. Nu mai este nevoie de inca una care sa distruga tot arealul de la marginea sitului Cusma care face parte din reteaua Natura 2000. Ecologistii din judet au depus o plangere prealabila la APM Bistrita-Nasaud ca sa blocheze procedura de…

Citește mai departe

Prima autostrada ecologica din Romania: Cum faci ursul sa intre in tunel

Prima autostada ecologica din Romania va fi construita in vestul tarii, aceasta fiind dotata cu pasaje speciale pentru animale salbatice, dupa ce activistii de mediu s-au opus initial proiectului, deoarece bloca migratia ursilor bruni intre Muntii Banatului si Apuseni. Este vorba despre al doilea tronson al Autostrazii Lugoj-Deva, care va reprezenta o premiera pentru tara…

Citește mai departe

Reteaua Natura 2000. Ce spune legea si ce ar trebui sa stie autoritatile locale

Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. Scopul Retelei Natura 2000 nu este acela de a crea asa-numitele sanctuare ale naturii in care natura isi urmeaza cursul si orice activitati umane sunt interzise. Dimpotriva, acest concept modern…

Citește mai departe

Custodele sitului Natura 2000 Cusma da aviz favorabil pentru o microhidrocentrala

O firma din judetul Cluj intentioneaza sa amenajeze o microhidrocentrala in situl Natura 2000 Cusma pe raza comunei Cetate. Asociatia Proprietarilor de Padure din Comuna BIstrita Bargaului, custodele sitului, spune ca nu are nimic impotriva fiindca trebuie incurajate investitiile in zona. Totusi, situl Cusma face parte din reteaua Natura 2000, iar ursii de la Dealul…

Citește mai departe

Planul de management al Parcului „Gradistea Muncelului – Cioclovina” va fi revizuit din fonduri europene

Asociatia Ecologista „Cindrelul” din Sibiu a reusit sa obtina fonduri europene pentru revizuirea planului de management integrat pentru Parcul Natural „Gradistea Muncelului – Cioclovina”. Insa demararea proiectului si activitatilor specifice este umbrita de refuzul, direct sau indirect, de colaborare a administratiei parcului cu cei care se ocupa de implementarea proiectului. Proiectul are ca obiectiv general…

Citește mai departe

Monitorizarea lastunului de mal la nivelul bazinului Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii implementeaza, ca partener, in perioada 01.10.2012 – 30.09.2014, proiectul finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei 2007-2013 (SEE Programme 2007-2013), intitulat DANUBEPARKS STEP 2.0 – Anchoring the Danube River Network of Protected Areas as Platform for Preservation of Danube Natural Heritage, (Ancorarea Retelei Dunarene de Arii Protejate ca…

Citește mai departe

Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis, cea mai mare cultura de acest gen din Romania

Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis. Este cea mai mare cultura de acest gen din Romania si necesita conditii speciale si mai multe autorizatii. Viorel Solomie, consilier in cadrul Directiei Agricole Timis, a declarat ca doua societati din Gataia cultiva pe 779 de hectare porumb modificat genetic. “Porumbul…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Este oficial: S-a dat liber la cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000

Este oficial. Proiectul privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului a devenit Lege. Astfel, Legea numarul 226/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 438 din 18 iulie 2013. Legea permite cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar,…

Citește mai departe

Ce se ascunde la umbra plantelor modificate genetic

Plantele modificate genetic n-au prins radacini in Romania. Daca subiectul facea valuri in anii de prosperitate economica, interesul a scazut treptat, odata cu suprafatele cultivate cu porumb mutant. Insa, un amendament depus saptamana trecuta de un grup de deputati la legea privind protectia mediului dovedeste ca anumite interese vegeteaza in umbra acestor plante „mutante”. Parlamentarii…

Citește mai departe

Proiect pentru conservarea ariilor naturale din Bazinul Fizesului

Ariile naturale protejate din Bazinul Fizesului – care includ Lacul Stiucilor si Stufarisurile de la Sic – vor beneficia de un plan de management durabil in urma implementarii unui proiect co-finantat dinFondul European pentru Dezvoltare Regionala. Asociatia Educational-Ecologica ECOTRANSILVANIA si Asociatia ECOCHOICE, custozii acestor rezervatii, implementeaza din luna iulie 2012 proiectul „Managementul integrat, conservativ si…

Citește mai departe
Electromagnetica va investi 10 milioane euro în achizi?ionarea de noi microhidrocentrale

ONG-urile de mediu cer oprirea lucrarilor la microhidrocentralele de langa Transfagarasan

Mai multe ONG-uri de mediu cer oprirea lucrarilor la microhidrocentralele de langa Transfagarasan, care ar fi execute fara respectarea legislatiei de mediu si prin care sunt distruse mai multe rauri, ministrul Rovana Plumb promitand ca luni va face verificari la fata locului. ONG-urile care alcatuiesc Coalitia pentru Mediu din Romania au reclamat de mai multe…

Citește mai departe

Arealul Muntilor Tarcu beneficiaza de regim de protectie

Incepand cu 2007, arealul Muntilor Tarcu beneficiaza de regim de protectie, fiind declarati Sit Natura 2000 conform Directivei Habitate 92/43 a Comisiei Europene, transpusa in legislatia nationala prin OUG 57/2007. Ministerul Mediului si Padurilor a atribuit Asociatiei Altitudine aria protejata spre o buna administrare, prin semnarea unui contract in luna februarie 2010. Presedinta asociatiei Altitudine…

Citește mai departe
Natura 2000, expozi?ie itinerant? în inima s?seasc? a Transilvaniei

Natura 2000 poate aduce beneficii de 300 miliarde de euro pe an

Avantajele financiare aduse economiilor nationale de siturile Natura 2000 sunt foarte mari si pot ajunge la 300 miliarde de euro/an, a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor Comitetului director al proiectului „Promovarea platilor pentru serviciile de mediu si a schemelor de finantare in Bazinul Dunarii”, organizat la Nikopol, Bulgaria, Irene Lucius, coordonator politici la WWF Programul…

Citește mai departe

Reuniunea Administratiei Rezervatiei Bio­sfe­rei Delta Dunarii – In ce directie merge Delta Dunarii?

Oameni de stiinta renumiti si re­prezentanti ai mai multor in­stitute de cercetare sau profesori au fost prezenti ierila Tulcea, in cadrul unei reuniuni organizate de Admi­nis­tratia Rezervatiei Bio­sfe­rei Delta Dunarii. Acestia au in­cer­cat sa raspunda la mai multe intrebari extrem de delicate, cum ar fi cat de permisive trebuie sa fie institutiile de mediu cu…

Citește mai departe
Administra?ia Rezerva?iei Biosferei Delta Dun?rii ar putea fi înscris? într-o nou? alian?? a zonelor dun?rene

Amazonul Europei, amenintat cu distrugerea

Unul dintre cele mai valoroase parcuri naturale de pe cursul Dunarii este amenintat cu distrugerea. Comparabil cu Delta noastra, cel mai mare parc ornitologic din Europa, Parcul Natural Kopacki Rit din estul Croatiei ar putea disparea in curand, avertizeaza organizatiile ecologiste. Autoritatile de la Zagreb au pus la punct un proiect major, ce urmareste sa…

Citește mai departe

Studiu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile

Institutul Ordoliberal & Asociatia Romana de Mediu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile – Autori: dl. Valentin M. Ionescu, Institutului Ordoliberal si dl. Ioan Gherghes, presedintele executiv al Asociatiei Romane de Mediu Reglementarea interventiei statului in sectorul energiei electrice produse din surse regenerabile, aduce nu numai externalitati…

Citește mai departe

Licitatie la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pentru un sistem IT de 50,3 milioane lei

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) va organiza in septembrie o licitatie pentru achizitionarea unui sistem IT destinat zonelor naturale protejate, valoarea contractului fiind de 50,3 milioane de lei (TVA inclusa). Denumit „Servicii si echipamente necesare pentru realizarea sistemului integrat de management si constientizare in Romania a retelei Natura 2000”, contractul va avea o durata…

Citește mai departe
Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ

Noi ilegalitati in Natura 2000 Dobrogea ce pot declansa un nou infringement pt Romania

PETITIE Catre, COMISIA PREZIDENTIALA PENTRU PATRIMONIUL CONSTRUIT SITURILE ISTORICE SI NATURALE MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE In atentia domnului Ministru Laszlo BORBELY Directiei Generale Protectia Naturii Directiei Generale Protectia Mediului si Dezvoltare Durabila INSTITUTII BANCARE NATIONALE SI EUROPENE AGENTIA NATIONALA DE MEDIU In atentia domnului Presedinte Ciprian GHIOC Directiei Legislatie Orizontala si Reglementari ACADEMIA ROMANA-COMISIA…

Citește mai departe
Muntii ar putea asigura un refugiu in lupta cu schimbarile climatice

Muntii ar putea asigura un refugiu in lupta cu schimbarile climatice

La fel ca familia Von Trapp care se ascunde in Alpi in filmul „Sunetul Muzicii”, plantele s-ar putea elibera la randul lor de habitatele amenintate cu incalzirea globala refugiindu-se in regiunile montane. Un studiu realizat in Alpii elvetieni arata ca diversele ecosisteme montane le-ar putea oferi plantelor mai multa ospitalitate in conditiile in care habitatele…

Citește mai departe

STOP DN 66A – Salvati muntii Retezat de asfalt!

Semneaza petitia aici Destinatar: Ministerul mediului Stimate domnule ministru, Grupa muntilor Retezat-Godeanu-Tarcu adaposteste ultimul PFI (Peisaj Forestier Intact) din Europa la sud de Cercul Polar. Este o adevarata minune naturala recunoscuta international care trebuie conservata. Legislatia nationala si cea europeana sunt in favoarea protejarii naturii si nu permit constructii in zonele de protectie integrala. Constructia…

Citește mai departe

Parcul National Muntii Rodnei: se cauta „drumarii”

Autoritatile din judetele Maramures si Bistrita-Nasaud sunt pe urmele celor care au construit cele doua drumuri ilegale in Parcul National Muntii Rodnei. Biroul de presa al IJP Maramures a transmis lamuriri in ceea ce priveste ancheta. „In urma investigatiilor efectuate, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramures au constatat ca reprezentanti ai administratiei publice locale…

Citește mai departe

Mediul natural si Romania

Romania are un nivel ridicat al biodiversitatii, precum si sisteme ecologice intacte. Vastele teritorii din Delta Dunarii, densitatea mare a carnivorelor mari si suprafetele largi acoperite cu paduri din Muntii Carpati sunt unele dintre cele mai semnificative si mai cunoscute aspecte ale bogatiei capitalului natural al Romaniei. Ecosistemele naturale si seminaturale din Romania reprezinta aproximativ…

Citește mai departe