Proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras – proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Asociatia Muntii Fagaras implementeaza proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, proiect finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu in cadrul Axei Prioritare nr. 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii. Situl de importanta comunitara Muntii Fagaras, impreuna cu aria de protectie speciala avifaunistica Piemontul Fagaras, au fost declarate situri Natura 2000 in scopul perpetuarii unei stari favorabile de conservare a 27 de tipuri de habitate naturale de interes comunitar, dintre care 5 prioritare, a 33 de specii de plante si animale, precum si a 25 de specii de pasari de importanta comunitara.
Plantele, resursa naturala regenerabila de pe Pamant, au jucat un rol deosebit de important de-a lungul evolutiei societatii umane pana in prezent, datorita multiplelor intrebuintari pe care le au. Diferentierea regionala a florei si a vegetatiei a imprimat caractere de un anumit specific de care au depins in mod direct activitatile economice locale. Principalele functii pe care pajistile le indeplinesc, atat fanetele, cat si pasunile, sunt functia de productie, functia de reglaj, functia ecologica si functia peisagistica.
Functia de productie se gaseste intr-o stransa legatura cu conditiile climatice si pedologice zonale, precum si cu tehnologia aplicata la cultura folosita. Pajistile, pe langa culturile furajere arabile, reprezinta o sursa importanta de hrana pentru animale, mai ales pentru rumegatoare, atat in perioada de pasunat, cat si in cea de stabulatie. Pasunile si fanetele specifice Muntilor Fagaras au o implicare directa si o influenta semnificativa in calitatea vietii localnicilor, deoarece asigura nutritia unor efective sporite de bovine si, mai ales, de ovine.
Functia de reglaj a pajistilor se refera in mod deosebit la echilibrul microclimatului, formarea si protectia solurilor, la reglarea zgomotelor si a circuitelor biogeochimice.
Functia ecologica joaca un rol de suport pentru covorul vegetal si pentru mentinerea asociatiilor floristice si faunistice, acestea formand ecosisteme aparte, vulnerabile in fata factorilor externi (ex. exploatare irationala, procese erozionale, fenomene climatice extreme). Pajistile se constituie intr-un factor de protectie a mediului inconjurator si de mentinere a echilibrului ecologic, prin exercitarea functiilor de protectie a apelor, a solului, a atmosferei si a biodiversitatii.
De asemenea, paleta generoasa de culori si arhitectura morfologica deosebita a speciilor care impanzesc covorul vegetal al pajistilor Muntilor Fagaras, influenteaza in mod pozitiv calitatea turismului din tara noastra indeplinind functia peisagistica.
Patrimoniul agricol al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras ocupa 20% din suprafata de aproximativ 270.000 ha a celor doua situri. Suprafata pajistilor masivului fagarasan, inclusa in acest patrimoniu, insumeaza un total de circa 34.000 ha, aproximativ 80% dintre acestea fiind intalnite pe versantul sudic. Astfel ca, la nivelul judetului Arges, cele 20.968 ha de pajisti reprezinta un perimetru care detine un important potential de masa vegetativa destinata nutritiei bovinelor si, in special, a ovinelor detinute de catre locuitorii teritoriului administrativ argesean al SCI Muntii Fagaras.
In prezent, in cadrul proiectului Managementul integrat al celor doua situri Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, expertii biologi deruleaza activitati de colectare si cartare pe teren a datelor in ceea ce priveste vegetatia si evalueaza starea de conservare a acestor habitate, coreland aceste date cu amenintarile actuale si amenintarile potentiale la care aceste doua situri sunt sau pot fi supuse. Colectarea datelor din teren s-a realizat in vara acestui an si se continua in toamna facandu-se prin deplasari in zonele vizate, utilizand un elicopter, si prin interpretarea unor imagini satelitare de inalta rezolutie. In urma colectarii acestor date, vor fi stabilite masurile adecvate de management in vederea refacerii, respectiv mentinerii starii de conservare favorabile a habitatelor de pajisti. Toate aceste informatii vor fi analizate pentru a fi introduse in planul integrat de management care se va realiza in scopul monitorizarii si pe viitor a speciilor si habitatelor.
Ca urmare a realizarii acestor studii de teren, expertii au concluzionat ca pastrarea acestei multifunctionalitati a pajistilor este esentiala pentru mentinerea unei stari de armonie intre nevoile umane si conservarea biodiversitatii si ca este oportuna inlaturarea factorilor perturbatori. Acesti factori sunt de natura antropica, iar suprapasunatul si subpasunatul; abandonul; impadurirea si supratarlirea reprezinta principalele cauze care au dus la degradarea pajistilor masivului fagarasan.
Pentru refacerea si mentinerea pajistilor montane, principalele masuri de buna practica recomandate sunt: asigurarea unei incarcaturi optime de animale pentru pascut, astfel incat sa fie evitat suprapasunatul si subpasunatul; cosirea zonelor invadate de buruieni inaintea infloririi acestora (in general, in luna iunie); respectarea cu strictete a masurilor de agromediu, in cadrul pajistilor aflate sub angajament APIA.
Aplicarea unei gestionari integrate adecvate a intregului covor vegetal genereaza cresterea gradului de includere a agriculturii arealului fagarasean in structurile europene, amplifica potentialul turismului ecologic in cele doua situri si, nu in ultimul rand, sustine dezideratul mondial al unei dezvoltari durabile.
Pentru mai multe informatii legate de siturile Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras ne puteti vizita la adresa www.fagaras-natura2000.ro