SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomitei”, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare…

Citește mai departe

O sociologie a fanului / studiu.

O echipa mixta romano-suedeza cerceteaza istoria, etnologia, sociologia si ecologia fanului romanesc, cu rezultate folositoare. Cine nu a tinut niciodata o furca in mana si nu s-a bucurat de parfumul ierbii cosite si de linistea dintre dealurile de munte pline de capite? Peisajul cu clai este omniprezent in Romania, iar dintre produsele culturii noastre traditionale,…

Citește mai departe

Atac la plamanul verde al Clujului

Administratorii zonei Fagetul Clujului – Valea Morii vor sa mareasca aria protejata si sa introduca aici restrictii prin ordin ministerial. Principalele agresiuni inregistrate sunt constructiile de tot felul, arderea pasunilor, suprapasunarea, desecarea mlastinilor. Cine incalca reglementarile va plati amenzi de pana la 60.000 de lei sau chiar va face inchisoare. O cercetare sociologica realizata pe…

Citește mai departe
Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomita

Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomita

Societatea Ornitologica Romana, custodele sitului Natura 2000 Lacul Strachina, a desfasurat vineri, 7 noiembrie, la Tandarei, o conferinta de presa dedicata proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei Speciale de Protectie Avifaunistica ROSPA 0059 Lacul Strachina”. In acest context, am aflat amanunte despre actiunile de conservare a naturii care au loc intr-un sit Natura 2000…

Citește mai departe
Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

Biodiversitate remarcabila in Podisul Transilvaniei

Din 2011 si pana in vara acestui an, o echipa de biologi coordonata de WWF-Romania a derulat in Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare o serie de expeditii stiintifice. Rezultatele acestor activitati au fost acum centralizate, alcatuind un tablou impresionant al patrimoniului natural din Transilvania. WWF-Romania anunta pe aceasta cale cele mai importante rezultate ale cercetarilor si indeamna…

Citește mai departe
Conservarea pajistilor cu inalta valoare naturala din Muntii Fagaras

Conservarea pajistilor cu inalta valoare naturala din Muntii Fagaras

Proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras – proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Asociatia Muntii Fagaras implementeaza proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, proiect finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu in cadrul Axei Prioritare nr. 4 – Implementarea sistemelor adecvate…

Citește mai departe

Umanism Evolutiv (Autor dr. Peter Lengyel)

Realismul stiintific face posibila intelegerea Omului ca vietate, fiinta biologica rezultata prin procesul evolutiv, fenomen natural care se deruleaza in continuare… si se va derula atat timp cat viul va reusi sa persiste; se creioneaza o imagine cu aspectele subtile dar si cu cele brutale ale omului non-idealizat, ci perceput asa cum reiese din analiza…

Citește mai departe

Laleaua pestrita, salvata in laborator

Angajatii Centrului de Cercetari Biologice din Jibou au inceput inmultirea artificiala a lalelelor pestrite, pentru a contribui la salvarea speciei. Angajatii Centrului de Cercetari Biologice din Jibou au inceput un program care vizeaza inmultirea lalelelor pestrite in conditii de laborator. Acest program ar urma sa contribuie la salvarea acestei specii amenintate, inscrisa deja in Cartea…

Citește mai departe

Posibile noi specii de animale, descoperite intr-o padure tropicala din Surinam

Un grup de biologi au descoperit 60 de posibile noi specii, inclusiv sase broaste, 11 pesti si numeroase insecte, in regiuni izolate ale padurii tropicale din Surinam, pe continentul sud-american, relateaza vineri Associated Press Posibilele noi specii au fost descoperite in timpul unei expeditii de trei saptamani in regiuni salbatice impadurite din sud-estul republicii Surinam,…

Citește mai departe
Folosirea rationala a fanetelor

Biodiversitate la Fanatele Clujului – 100 fotografii, 200 specii

Participantii la Ziua Biodiversitatii –eveniment organizat de Asociatia Transilvania Verde in cadrul proiectului „Rezervatiile Naturale Fanatele Clujului – o comoara neglijata” –, au identificat 215 specii de plante si animale in 24 ore. In concursul „Conservarea biodiversitatii in imagini” au fost inscrise 103 fotografii ce sunt supuse votului publicului pe pagina de facebook a Asociatiei Transilvania Verde….

Citește mai departe

Cum a rezistat un imens cuibar primordial in mijlocul Transilvaniei

Sunt 12 cercetatori care scormonesc mlastina, ii cauta secretele si fac un plan de dezvoltare durabila a rezervatiei, un plan bazat pe trezirea interesului comunitatii locale pentru valoarea locului si potentarea lui in viitor. Sunt doua organizatii nonguvernamentale care au in custodie rezervatia si-n primavara aceasta au facut un proiect pentru a accesa fonduri europene,…

Citește mai departe

Conflict intre ecologisti pentru protejarea Padurii Letea. Scandalul cailor din Delta a intrat in faza epistolara

Un grup de biologi, avandu-l in frunte pe Mihai Andrei, presedinte al Asociatiei de Botanica din Romania, adreseaza o scrisoare ministrului Mediului cerand o interventie rapida si eficienta pentru protejarea biodiversitatii din Padurea Letea de actiunile distrugatoare ale cailor semisalbatici. Grupul de biologi spune, in scrisoarea trimisa ministrului Laszlo Borbely, ca Padurea Letea a fost…

Citește mai departe

Mai multi biologi tulceni solicita Ministerului Mediului rezolvarea urgenta a problemei cailor salbatici de la Letea

Mai multi biologi tulceni solicita Ministerului Mediului rezolvarea urgenta a problemei cailor salbatici de la Letea, argumentele acestora fiind ca Padurea Letea este una extrem de importanta din punct de vedere stiintific, acesta fiind un motiv pentru care Delta Dunarii a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. „Padurea Letea a fost declarata ca monument al naturii…

Citește mai departe

Poluarea apelor cu medicamente

Un grup de chimisti si biologi din Romania si Ungaria vor studia in cadrul unui proiect transfrontalier, gradul de poluare a apelor in urma utilizarii de medicamente. Proiectul este finantat de UE in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria Romania derulat de Facultatea de Stiinte de la Universitatea Oradea si The Research Institute for Fisheries,…

Citește mai departe

Apele Romane: Apele Dunarii nu sunt poluate

Specialistii de la „Apele Romane” afirma ca in prezent masuratorile facute in zona Bazias arata ca apele Dunarii se incadreaza in parametrii normali de calitate, dar urmeaza ca testele sa fie facute la interval de patru ore, in asteptarea unor eventuale urmari ale accidentului din Ungaria. „Administratia Nationala -Apele Romane-, prin Administratia Bazinala de Apa…

Citește mai departe

Vine valul toxic de la unguri

Unda de poluare cu substante otravitoare a ajuns deja la Dunare, la intrarea in Serbia, iar astazi este asteptata sa patrunda in apele teritoriale romanesti. Autoritatile romane sunt in alerta maxima. La Bazias, la intrarea Dunarii in Romania, echipe de biologi si chimisti preleveaza in permanenta probe din apele fluviului. Noroiul rosu toxic, deversat de…

Citește mai departe

Adio delfinilor din Marea Neagra

Din galeria comunista de dusmani ai poporului facea parte si unul dintre cele mai blande si inteligente animale: delfinul. Se estimeaza ca, la sfarsitul anilor 50, peste doua milioane de delfini traiau in Marea Neagra. Prea multi, au considerat comunistii Pestele inghitit de ei ar putea hrani clasa muncitoare. Asa ca macelul pornit de constructurii…

Citește mai departe

Combustibil auto din aer

Cercetatorii britanici lucreaza la un proiect de aproximativ 1,6 milioane de euro care ar putea transforma dioxidul de carbon din aer in combustibil auto, potrivit „Science Daily”. Proiectul isi propune sa dezvolte materiale poroase care pot absorbi gazele ce cauzeaza incalzirea globala si sa le transforme in combustibil auto sau in plastic printr-un proces pe…

Citește mai departe

Culita Tarata, regele porumbului mutant

1.000 de hectare de porumb modificat genetic au fost cultivate anul trecut in Insula Mare a Brailei de omul de afaceri Culita Tarata. Judetele Braila, Calarasi, Arad, Teleorman si Giurgiu sunt in topul zonelor in care se cultiva organisme modificate genetic (OMG). Din cele 3.000 de hectare de porumb modificat genetic care au fost cultivate…

Citește mai departe