Specialistii in ecologie din toata Europa reuniti la Cluj au constatat ca, in ciuda poluarii peste limita normala a raurilor din judet care tranziteaza orase, populatia de pesti se afla in crestere.
Profesori universitari si experti biologi din 15 tari europene au deschis ieri un workshop international, in care a fost prezentata situatia ecologica a apelor curgatoare din estul continentului si din Europa Centrala. Organizatorul intalnirii a fost Facultatea de Biologie si Geologie (FBG) a UBB, prin Catedra de Taxonomie si Ecologie, care a participat activ la proiect. Rezultatul practic al expertilor, „European Fish Index” (EFI+), a avut ca scop estimarea starii apelor, a indexului piscicol, dar si comparatia intre mediile raurilor din Europa.
Cercetarile EFI+ din Romania au inceput inca de acum 10 ani si includ 70% din raurile tarii. Printre cei 12 romani care au muncit cot la cot cu strainii se afla 4 cadre universitare ale FBG din Cluj-Napoca. in urma calculelor, starea ecologica descoperita la raul Somesul Mic a fost una slaba, dupa cele cinci clase de valori ale expertilor. Cu toate acestea, potrivit comisiei EFI+, media pe tara este mai mare decat cea a raurilor din vestul Europei.
„Proiectul are o baza de date cu 5 milioane de masuratori. Am prelucrat peste 10.000 de situri din Romania, de la bazinul Siretului la rauri din Ialomita, Arges, Maramures sau cele de campie din Oltenia, iar rezultatul a fost unul satisfacator. Indexul piscicol al Somesului Mic este insa slab din pricina poluatorilor si a impactul puternic al populatiei”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ coordonatorul grupului EFI+ Romania, Klaus Battes.
in ciuda rezultatelor problematice ale pestilor din apa Somesului Mic, in opinia specialistilor, situatia raului este una optimista. „Desi Somesul Mic este intr-o astfel de situatie, speram ca in viitor sa nu mai ridice probleme”, a opinat Battes.
De aceeasi parere sunt si pescarii clujeni, care admit ca in ultima perioada capturile lor au inceput sa creasca. „in ultimii ani, poluarea Somesului a fost, intr-adevar, o problema pentru Cluj. Situatia pestilor a fost una delicata, deoarece pestii au murit pe capete. in general, astazi s-a imbunatatit, iar poluarea a inceput sa scada”, a spus directorul Asociatiei Judetene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Cluj, Octavian Morar. in plus, seful AJPS a amintit ca au aparut chiar si specii noi de pesti in Somesul Mic. „Pe langa carasi, crapi, bibani, rosioara si cleni, au inceput sa apara in apa Somesului si pastravi, mai nou, dar numai pana in zona morii din Piata Mihai Viteazu”, a completat Morar.
Clujul, centru de cercetare piscicola
Workshop-urile din cadrul proiectului „European Fish Index” au inceput, ieri, si continua, astazi, la Facultatea de Biologie si Geografie. La intalnirea internationala de la Cluj-Napoca sunt prezenti specialisti din Austria, Franta Croatia, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Grecia sau Polonia, dar si din intreaga tara. Rezultatele statistice ale EFI< vor fi folosite in implementarea de programe internationale, estimand starea ecologica pentru apele curgatoare de suprafata.