AmCham: Modificările la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung

Padurea, viata si mit

Pentru arbore fiecare miscare de revolutie a Pamantului in jurul Soarelui inseamna un inel in jurul maduvei sale. De la nastere si pana la sfarsit, individul vegetal parcurge mai multe etape, puiet sau lastar, adult si batran. Drumul lui, spre deosebire de al omului, este orientat spre lumina pe care o foloseste in mod simbiotic…

Citește mai departe

„Natura este magie, este liniste, si asta vreau sa surprind in fotografii”

Mihai Baciu, unul dintre fotografii tulceni foarte cunoscuti, este la origine iesean insa acum se considera „dobrogean suta la suta, prin adoptie”. A lucrat timp de zece ani in cadrul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii unde l-a avut ca profesor pe renumitul biolog tulcean Janos Botond Kiss, acum angajat al Institutului Delta Dunarii Tulcea. „Magia…

Citește mai departe

Unicornul asiatic, specie pe cale de disparitie, reperata pentru prima data in ultimul deceniu, in Vietnam

Un exemplar de saola, un animal misterios asemanator antilopei, a fost reperat in Vietnam pentru prima data in ultimii 10 ani, oferind sperante noi pentru salvarea speciei de la disparitie. Cunoscut si sub numele de „Unicorn Asiatic” datorita abilitatilor sale de a se face nevazut, saola a fost vazut in septembrie cu ajutorul unui aparat…

Citește mai departe

Ai taiat un arbore? Plantezi doi!

Timisoara – Prin introducerea de specii noi de arbori si arbusti, specii din care in Timisoara existau doar 1-2 exemplare, prin schimbarile climatice, si nepotrivirea coeficientului C2, a dus la necesitatea inlocuirii valorii botanice cu rezistenta la noxe. Speciile nou introduse sunt rezistente la conditiile climatice din Timisoara, climat cu influente sub-mediteraneene. De exemplu din…

Citește mai departe

Edward Bratfanof a fost numit guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Edward Bratfanof a fost numit in functia de Guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD),  in urma revocarii Vioricai Bisca de la sefia acestei institutii. Cunoscut in Tulcea ca prieten al democrat-liberalilor, dupa cum si el recunoaste, Bratfanof a fost gasit deseori in compania actualului primar al localitatii, Constantin Hogea, dar si in preajma fostului…

Citește mai departe

Microcebus gerpi sau lemurianul-soarece Gerp – O noua specie de primate a fost descoperita in Madagascar

O echipa de cercetatori din Germania si Madagascar a descoperit o noua specie de primate in estul Madagascarului, in padurea Sahafina, silva ce nu a mai fost studiata pana acum. Numele speciei recent descoperite este Microcebus gerpi sau lemurianul-soarece Gerp. Acesta a primit numele de Gerp in cinstea organizatiei de cercetare GERP (Groupe d’Étude et…

Citește mai departe

Dezvoltarea economica a Comunei Rosia Montana fara exploatarea minerurilor aurifere

Dezbaterile din ultimii ani privitoare la oportunitatea proiectului investitiei de punere in valoare a zacamintelor de aur si argint din localitatea Rosia Montana au vizat, precumpanitor , aspectele de ordin economic, ecologic ale viitoarei exploatari si mai putin posibilitatile ca localitatea sa poata evolua spre dezvoltare economico- sociala in lipsa exploatarii zacamintelor aurifere. Lucrarea prezenta…

Citește mai departe

Noi specii de animale in Noua Guinee

Un grup international de cercetatori a descoperit in padurile indoneziene mai multe specii noi de animale, printre care se numara si cel mai mic cangur din lume, broasca cu nas de Pinocchio si o soparla geko cu ochi galbeni. Conform Reuters, cercetatorii au descoperit aceste specii in muntii Foja, de pe insula Noua Guinee, in…

Citește mai departe

Dinozauri recent descoperiti, in premiera mondiala la Iasi

Muzeul de Istorie Naturala din Australia – „Australian Age of Dinosaurs” a publicat ieri o stire referitoare la expozitia realizata la Moldova Mall: „BANJO IN ROMANIA” Comunicatul de presa despre cei mai noi dinozauri descoperiti in Australia, Australovenator wintonensis („Banjo”), Diamantinasaurus matildae („Matilda”) and Wintonotitan watsi („Clancy”) a fost preluat de numeroase publicatii, atragand atentia…

Citește mai departe

Naturalistii de la Antipa, exploratori in necunoscut

Dumitru Murariu, Corneliu Parvu si Modest Gutu au strabatut toate continentele si marile lumii, descoperind zeci de specii noi, care le poarta numele. Cand te gandesti la cercetare in istoria naturala compui un tablou din ochelari cu rame groase, tomuri greoaie pe rafturi, miros intepator de amoniac, borcane cu animalute formolizate si multe multe insemnari….

Citește mai departe

Ultimele mamifere descoperite

La sfarsitul secolului XIX, seful Biroului de Brevete SUA considera ca tot ce era de descoperit, s-a descoperit si tot ce era de inventat, s-a inventat deja, motiv pentru care propunea desfiintarea Biroului de Brevete. Insa secolul XX a depasit tot ce s-a realizat in intreaga istorie anterioara a umanitatii, atat in domeniul cunoasterii cat…

Citește mai departe

Specii noi si bizare descoperite in 2008

Institutul International pentru Explorarea Speciilor a facut publica lista anuala cu cele mai spectaculoase specii de animale si plante care au fost descoperite in 2008, scrie ziare.com. Pe lista se afla creaturi uimitoare, de la cel mai mic calut de mare si pana la cea mai lunga insecta, dar si vietuitoare care s-au adaptat la…

Citește mai departe

Top 10 al speciilor descoperite in 2008

Un calut de mare de marimea unui bob de mazare, melcul „fantoma” si cel mai mic sarpe din lume, care masoara 104 milimetri, sunt inclusi in topul 10 al speciilor nou-descoperite de-a lungul anului trecut, realizat de un comitet international de cercetatori, informeaza Reuters. The International Institute for Species Exploration din cadrul Universitatii Arizona si…

Citește mai departe

200 de specii noi de broaste

Cercetatorii au descoperit peste 200 de specii noi de broaste in Madagascar, insa criza politica afecteaza conservarea faunei unice din Oceanul Indian, dupa cum arata un studiu citat de Reuters. Descoperirea aproape ca dubleaza numarul amfibienilor cunoscuti si demonstreaza, inca o data, ca bogatiile naturale din Madagascar au reusit sa revigoreze turismul, din care se…

Citește mai departe