Microcebus gerpi sau lemurianul-soarece Gerp – O noua specie de primate a fost descoperita in Madagascar

0
577
Microcebus gerpi sau lemurianul-şoarece Gerp - O nouă specie de primate a fost descoperită în Madagascar
Microcebus gerpi sau lemurianul-soarece Gerp - O noua specie de primate a fost descoperita in Madagascar

O echipa de cercetatori din Germania si Madagascar a descoperit o noua specie de primate in estul Madagascarului, in padurea Sahafina, silva ce nu a mai fost studiata pana acum.

Numele speciei recent descoperite este Microcebus gerpi sau lemurianul-soarece Gerp. Acesta a primit numele de Gerp in cinstea organizatiei de cercetare GERP (Groupe d’Étude et de Recherche sur les Primates de Madagascar) din Madagascar. Mai multi cercetatori ai acestui institut au vizitat padurea Sahafina in 2008 si 2009 pentru a inventaria speciile de lemurieni ce traiesc acolo.

Acestia au capturat numerosi lemurieni-soarece, pe care i-au masurat, fotografiat si de la care au recoltat tesuturi pentru a efectua studii genetice, inainte de a-i elibera inapoi in salbaticie. Profesorul Ute Radespiel de la Institutul Zoologic de la Universitatea de Medicina Veterinara din Hanovra a analizat mostrele recoltate de cercetatori si a confirmat ca animalele din padurea Shaafina apartin unei specii noi de lemurieni nocturni.

„Am fost surprinsi de aceasta descoperire. Padurea Sahafina se gaseste la doar 50 de kilometri de Parcul National Mantadia, in estul Madagascarului, unde traieste o alta specie, mult mai mica, de lemurian – lemurianul-soarece Goodman. Noua specie descoperita apartine unui grup mai mare de lemurieni-soarece, cantarind 66 de grame, fiind un veritabil «gigant» in comparatie cu lemurianul Goodman, care cantareste doar 44 de grame”, a declarat profesorul Radespiel.

Cercetatorii afirma ca specia de lemurian proaspat descoperita traieste doar in padurile din estul Magadascarului. Habitatul lor se reduce de la an la an din cauza defrisarii constante, astfel ca supravietuirea acestei specii este in pericol.

In ultimul deceniu, peste 40 de specii de lemurian au fost descrise de cercetatori. In Madagascar traiesc mai bine de 100 de specii de lemurian, fiind singurul loc de pe Terra in care lemurienii traiesc in salbaticie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.