Gradina botanica exotica in fata blocului

0
696

Un fost silvicultor, de 83 de ani, ingrijeste o gradina cu peste 100 de specii de arbusti exotici in fata blocului. Suparat de vecinii care ravnesc la terenul lui pentru vile si garaje, batranul a inceput toaletarea copacilor de primavara.Nicolae Bogdan

Dupa ce a lucrat peste 30 de ani la Directia Silvica, Nicolae Bogdan si-a creat propria gradina chiar in fata blocului, pe strada Al. I. Cuza. Are peste 100 de specii de arbori exotici.

Ideea i-a venit in 1985 in timp ce se plimba prin statiuni renumite din strainatate precum Karlovy Vary din Cehia, Yalta (Ucraina) sau Soci (Rusia).

„Am vazut cat de frumoase sunt si mi-am zis: Ce la noi nu poate fi la fel?! Am luat seminte si puieti si de acolo, si din tara. Si acum tot improspatez cu specii noi dar nu prea mai sunt altele ca am multe”, ne-a spus cu zambetul pe buze batranul, pe care l-am gasit lucrand la tablitele de inscriptie a arbustilor.

Focsaniul nu are gradina botanica publica, dar Bogdan Nicolae are in gradina aproape toate speciile de arbusti exotici, de la taxus baccata, brad argintiu, mesteacan si gutui japonez pana la iedera, sanger, weiagela, iasomie, cheria sau coacaz auriu.

Vecinii il saboteaza

Batranul ingrijeste gradina de unul singur, fara ajutor de la vecini. Mai mult, unii dintre ei au ravnit mult timp la terenul de 800 de mp pentru a-si construi vile, garaje, cabinete medicale sau doar pentru a-si parca masinile.

In urma cu opt ani, Nicolae s-a trezit ca unul dintre vecinii sai a taiat toti copacii in timpul noptii, dupa ce a fost surprins de mai multe ori in timp ce turna benzina la radacina copacilor pentru a se usca. Batranul a refacut gradina.

„A fost rau ca aveau autorizatii de constructie de la primarie sa ridice constructii pe gradina. Primaria nu imi dadea aprobare sa pun panou aici cu toate speciile din gradina ca daduse autorizatie de constructie pe teren dar acum chiar mi-a donat panoul”, spune multumit batranul.

Batranul silvicultor, vedeta la minister

La 83 de ani, Nicolae Bogdan continua sa lucreze pentru Directia Silvica Focsani. Batranul a scos de curand o brosura premiata de Ministerul Agriculturii despre „Cauzele distrugerii ecosistemului forestier” si despre lucrari pentru redresare. Reprezentantii Ministerului Agriculturii i-au dedicat o pagina in revista de profil in care l-au felicitat.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.