Melcul hunedorean isi incepe aventura, din iarba, spre mesele francezilor

Sezonul de recoltare a melcilor a inceput. Pretul unui kilogram de melci, stabilit pentru acest an, este de 1, 5 lei. Sute de hunedoreni au pornit pe coclauri la vanatoare de codobelci.melci hunedoreni

In fiecare dimineata, sute de hunedoreni pornesc la cules de melci cautand prin santurile de pe marginea drumului sau in imediata apropiere a acestora. Este o modalitate prin care multi isi mai rotunjesc veniturile, tinand cont ca pentru un kilogram de melci, adus la centrele de achizitie, primesc 1, 5 lei. E adevarat ca nu orice specie de melc este buna, dar, dupa atatia ani in care au facut acest lucru, le vine usor sa recunoasca specia Helix Pomatia, considerata de francezi o delicatesa. „De mai bine de cinci ani, in perioada aprile-iunie, devin culegator de melci. Parcurg zilnic, intre cinci si 10 kilometri pentru a reusi sa adun o cantitate de 10 -35 kilograme. Castig intre 20 si 50 de lei pe zi, in functie de recolta adunata. Important este sa pleci dimineata pe racoare, cand melcii ies la plimbare” spune Ioan Stan, un satean, in varsta de 62 de ani, din comuna Bretea.

Majoritatea care se transforma in culegatori de melci sunt someri, pensionari sau oameni de la tara. Mircea Mihnea din comuna Baru, are 44 de ani si a ramas fara serviciu. Acum cauta melci pentru a avea ce pune pe masa copiilor. „Este tot mai greu dar nu avem ce face. Melcii ne mai scapa de foame. Am auzit ca astia din alte tari dau bani multi ca sa-i manance. Dar eu nu m-as incumeta”, spune Mihnea.

Melcii ajung pe mesele francezilor

Cu melcii adunati, hunedorenii vin la centrele de colectare unde exista o sita cu ajutorul careia se face sortarea. „Melcul trebuie sa aiba un diametru de minimum 28 de milimetri. Deci ce trece prin gauri este refuzat. Marfa este apoi preluata de fabricile de procesare a carnii de melc” declara Mihai Iuga administratorul unui centru de colectare.

O parte dintre melcii stransi de hunedoreni ajung la fabrica de prelucrare de la Hateg restul indreptandu-se spre fabrica de la Alba Iulia. „Procesul de prelucrare a carnii de melc este destul de sofisticat si presupune o serie de instalatii industriale foarte scumpe. Noi putem prelucra, anual, aproximativ 40 de tone de carne de melc. Produsul finit ajunge in Franta ” spune Simona Rosu, administratorul fabricii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *