Romania, printre campionii Balcanilor la defrisari ilegale

Soarta padurilor din Balcani a ajuns subiect de discutie si in presa franceza. Romania este socotita, alaturi de Albania, un tinut in care drujbele culca la pamant hectare intregi de copaci pentru a netezi calea proiectelor imobiliare. Iar toate acestea se intampla sub ochii nepasatori ai celor platiti sa apere legea.

Mihaela Pavnutescu

„In Romania, tara care adaposteste aproape cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa, dupa Rusia, situatia este ingrijoratoare. Organizatia neguvernamentala Agent Green (n.r.- din Romania)  socoteste ca aici se petrece  o ‘crima’  la adresa biodiversitatii, deoarece peste 300 de hectare de padure au fost sacrificate intre anii 2004 si 2007 in Parcul National Piatra Craiului, ce se afla in inima Carpatilor. Iar din 1990, mai mult de 180.000 de hectare au fost defrisate ilegal. Cifrele, oficiale, demonstreaza ca pana acum taierile ilegale sunt de zece ori mai mari decat cele legale”, scrie site-ul  Maxisciences care citeaza ca sursa si WWF. In articol se mai arata ca, desi sunt prevazute sanctiuni, acestea nu exista decat pe hartie, neluindu-se nici pana acum masuri impotriva celor care incalca legea. „Aceste proiecte imobiliare sunt mai salbatice decat padurile pe care le rad de pe fata pamantului. Si nimeni nu se sinchiseste ca defrisarile dau frau liber alunecarilor de teren, inundatiilor si ameninta viata lupilor si a ursilor din aceste regiuni”, mai noteaza Maxisciences.

Imobiliarii, mai salbatici decat fiarele padurii

Veritabile comori ale biodiversitatii, padurile din Balcani se afla in pericol, fiind amenintate de taieri ilegale, de incendii sau de tot felul de proiecte imobiliare. In Albania, situatia  este la fel de ingrijoratoare ca si in Romania. Inainte de  1990, padurile acopereau peste 50% din teritoriul acestei tari, iar astazi suprafata s-a redus la 25%. Si in aceasta tara micsorarea fondului forestier este pricinuita in principal de dezvoltatorii imobiliari. Astfel, pe coasta sudica a Albaniei, la Vlora, au fost distruse peste o suta de hectare de padure pentru constructiile ilegale, potrivit Asociatiei Nationale a Padurilor, noteaza acelasi site.  Pentru a stopa acest fenomen ce se petrece mai ales in tarile sarace ale Europei, la peste sase luni de la conferinta de la Copenhaga, reprezentanti ai 52 de natiuni au participat la Oslo, Norvegia, la o reuniune dedicata luptei impotriva despaduririlor.

Bogatii lumii dau miliarde de euro pentru paduri

Concluzia la care au ajuns a fost aceea ca defrisarile accelereaza fenomenul incalzirii globale si ca trebuie luate masuri urgente si in acest sens. Astfel, statele bogate ale lumii au hotarat sa aloce peste trei miliarde de euro pentru a finanta programe menite sa ajute tarile in curs de dezvoltare sa-si protejeze padurile, micsorand astfel riscul incalzirii globale. Acest parteneriat, denumit REDD+, care vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon ce provin din despaduriri si din degradarea padurilor de pe teritoriul tarilor in curs de dezvoltare este sustinut de Germania, Franta, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Australia si Japonia si va fi finantat de acestea pana in 2012.

***

Norvegia, membra a parteneriatului REDD+,  va dona suplimentar Indoneziei aproape un miliard de euro pentru a o sustine in lupta impotriva defrisarilor, deoarece tarile asiatice se afla pe locul trei in topul mondial al tarilor cu cele mai mari cantitati de emisii poluante.

***

13 milioane de hectare de paduri dispar anual de pe glob, potrivit unui studiu dat publicitatii de  Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *