De rusinea Europei: Rezervatia cu nuferi de la Baile 1 Mai s-a stins de tot

Toate lucrarile stiintifice si povestile despre Rezervatia Petea, „casa” celebrului nufar termal, a rosioarei lui Racovita si a melcului termal, ar putea incepe de-acum cu „a fost odata…”. Numeroasele semnale de alarma trase in ultimii trei ani de specialisti s-au dovedit inutile, rezervatia disparand chiar sub ochii celor care ar fi trebuit s-o salveze. In…

Citește mai departe
Rezerva?ie din România unic? în Europa, în risc maxim de dispari?ie

Au murit nuferii! Pentru prima oara, in rezervatia de la 1 Mai n-au mai aparut nuferi

Planta de origine subtropicala, unicat in Europa, ruda a lotusului din apele Nilului, nufarul termal apare pe oglinda apei din aprilie pana la sfarsitul lui octombrie. Florile de nufar isi desfac in amurg numeroasele petale alb-galbui, iar dimineata, intre orele 10-12, cand temperatura apei urca pana la 34 de grade Celsius, florile se inchid in…

Citește mai departe

Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decat morfina

Veninul redutabilei moluste-rapitor, melcul marin din specia ‘conus geographus’, ar putea fi utilizat ca analgezic mai puternic si care sa dea mai putina dependenta decat morfina, informeaza publicatia franceza Le Nouvel Observateur. Combaterea durerii cronice cu ajutorul uneia din cele mai veninoase animale marine din cate exista: o asemenea idee au avut cercetatori australieni. Animalul…

Citește mai departe

Ecologizare pe faleza Dunarii

Asociatia “Eco Alpex 024”, Braila si Liceul de Arta “Hariclea Darclee” invita brailenii in ziua de sambata 9 iunie, incepand cu orele 10.00 pe faleza Dunarii, zona Capitania Portului unde va avea loc o actiune de ecologizare a scuarului aferent zonei de joaca, activitate derulata in cadrul proiectului “Gradina cu melci – amenajare ecoparc de…

Citește mai departe

Melcii de pe insula japoneza Hahajima pot fi mancati de pasari, dar 15% supravietuiesc miraculos

Pasarile de pe insula japoneza Hahajima sunt innebunite dupa melci, insa cercetatorii de la Universitatea Tohoku au observat ca 15% dintre acestia supravietuiesc digestiei, fiind descoperiti in viata in excrementele zburatoarelor. Acest fapt sugereaza faptul ca pasarile pot juca un rol important in raspandirea populatiei de melci, la fel cum semintele plantelor sunt imprastiate si…

Citește mai departe
Melcii carnivori şi meduzele devoratoare atacă litoralul românesc

Melcii carnivori si meduzele devoratoare ataca litoralul romanesc

Cercetatorii spun ca litoralul romanesc este invadat de melci carnivori, meduze devoratoare si de scoici. Biodiversitatea marina este pusa in pericol de speciile invadatoare aduse de navele care tranziteaza apele Marii Negre, sustin cercetatorii marini, scrie adevarul.ro. Unul dintre invadatori este scoica Mya arenaria, care provine din Asia si transforma nisipul in strat calcaros, spune…

Citește mai departe

Melcii au pus stapanire pe faleza

Melcii au luat in stapanire Faleza Dunarii scosi din cochilii de umezeala din ultimele zile. Atat ploile cat si inundatiile, care au ocupat zona verde din apropierea malului fluviului, au determinat micile fapturi sa caute locuri noi de hrana si adapost. Cum viteza de deplasare a melcilor este insa cunoscuta ca fiind record absolut de…

Citește mai departe

Crah-ul national al fermelor de melci

Majoritatea culturilor de gasteropode au dat gres intrucat au aplicat tehnologii nepotrivite si au ales specii care nu s-au adaptat climei de la noi. Multa lume si-a pus speranta in melci. Acum vreo cinci-sase ani, specialistii ii proslaveau, vorbeau despre francezi ca despre niste devoratori neobositi de asemenea fiinte gingase. Agricultorii ii ascultau, cumparau melci…

Citește mai departe

Vacanta ecologica la tara, cu 150 de lei

Pana la 18 iunie, turistii din toata tara pot petrece sase zile intr-o pensiune rurala, la preturi cuprinse intre 150 si 195 de lei de persoana. In programul de reduceri au fost incluse pensiunile din judetele Brasov, Alba, Constanta, Covasna, Gorj, Maramures, Neamt, Suceava, Sibiu, Tulcea si Vrancea. Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si…

Citește mai departe

La HARMONY WELLNESS FAIR descoperiti produse biologice sanatoase si etice

La HARMONY WELLNESS FAIR descoperiti produse biologice sanatoase si etice in toate domeniile cotidianului: gastronomie si vinuri, sanatate, frumusete si forma. Sa consumam produse mai bune astazi pentru a trai mai bine maine! Harmony Wellness Fair ofera o imagine a unui mod de viata mai actual ca niciodata: solutiile alternative pentru o alimentatie ecologica, cosmetice…

Citește mai departe

Insulele polineziene, invadate de specii straine

In Polinezia exista un numar mare de specii de plante si animale endogene, dar multe dintre ele au disparut sau sunt amenintate de speciile invadatoare, precizeaza oamenii de stiinta reuniti, in aceasta saptamana, in capitala Papeete. Divizarea pamanturilor polineziene in insule si atoli a dus la formarea de specii diferite, in special moluste si pasari,…

Citește mai departe