Capitala Melcilor in Tara Barsei

Localitatea brasoveana Teliu vrea sa-si castige statutul de capitala europeana a preparatelor ecologice din melci.

Autoritatile si fermierii din Teliu, localitate aflata la circa 25 km de Brasov, vor sa isi „branduiasca” zona drept „Tinutul Melcilor”. Acestia aduc drept argumente densitatea mare de ferme de melci, dar si faptul ca singura fabrica de procesare completa a carnii de melc s-a inaugurat aici, in acest an.

„In primul rand, ar trebui ca locuitorii din zona sa isi asume aceasta identitate. Cand ei vor vorbi de Teliu ca de tinutul melcilor, si cand profitabilitatea afacerii va fi vizibila, vom putea vorbi cu adevarat de tinutul melcilor. Cel mai probabil in trei ani de zile vom avea primele rezultate”, spune Ionut Tata, directorul Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov (ADDJB).

In plus, pe 10-11 mai, la Teliu vor avea loc, in premiera, „Zilele Melcului”. Manifestarea va cuprinde un simpozion despre agricultura ecologica, dar si muzica populara, plus melci si bere”. „Pe viitor vrem sa organizam si un festival gastronomic specific”, spune primarul din Teliu, Vasile Serban.

Ajutor european

Cei implicati promoveaza specializarea pe culturile pentru micile moluste, in regim eco-bio. „In Teliu si in comunele inconjuratoare exista cele mai mari si cele mai multe ferme de acest gen din tara. Pentru recolta de primavara am avut nevoie de cateva zeci de tone de morcovi si a trebuit sa cumparam din alta parte. Ar fi ideal, si pentru noi, dar si pentru proprietarii de pamanturi din zona, daca ar cultiva ei aceasta mancare complementara pentru melci”, explica Marcel Macris, presedintele Escar Prod, cea mai mare asociatie a crescatorilor de melci din Romania. Principalul avantaj sunt contractele pe termen lung.

„In prezent, UE finanteaza cu 40% aceste activitati, dar exista si bonusuri. Bazinul Teliu este si zona defavorizata, asta inseamna inca 10%. Daca fermierii sunt tineri si daca sunt grupati in asociatii agricole, finantarea europeana poate ajunge pana la 75% din proiect”, argumenteaza si Ionut Tata, directorul ADDJB.

CERTIFICARE

Conserve, pateu si carna

Metoda de obtinere a melcilor de la Teliu este certificata european, iar melcii din zona sunt singurii care au certificat Bio – de produs totalmente natural. „Ne-am certificat la Bruxelles pentru ca demersurile s-au facut mult mai repede. Daca incercam sa o facem in Romania, si acum mai asteptam certificarea”, povesteste Marcel Macris.

Acesta a precizat ca, avant certificatul Bio, melcii de Teliu sunt mult mai scumpi decat cei obisnuiti si, in cativa ani, vor ajunge dublu ca pret. Actualmente, un fermier primeste 3 euro pentru un kilogram de melci. La fabrica Escar Prod, melcii vor fi procesati si vanduti ca semipreparate si conserve. „Avem un sortiment, de exemplu, cu melci in sos, care sunt bagati inapoi in cochilie si sunt serviti asa. Facem si conserve, si pateu, si carnati de melc. Sa nu radeti, putem face si mici din carne de melc”, se lauda Macris.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *