Afacerea melcul ecologic

ESCAR PROD – Exportam conserve de carne de codobelc bio
Conserve, cirnaciori sau pateu din carne de melc bio. Cooperativa autohtona Escar Prod este singura pe plan mondial care creste si proceseaza melci ecologici la nivel industrial.

Cooperativa Escar Prod SCA s-a infiintat in octombrie 2005 in comuna Teliu, judetul Brasov. Scopul infiintarii: prelucrarea si promovarea carnii de melc din productia fermelor membre. „La acea data eram vreo 60 de ferme din mai multe regiuni ale tarii. Acum avem cam 216 ferme imprastiate in 29 de judete si o fabrica moderna de procesare a melcilor la cele mai inalte standarde europene, utilarea si operarea ei fiind guvernate de normele ISO 22.000, HACCP si cerintele impuse de EcoCert International, organismul nostru de certificare ecologica”, a declarat Marcel Macris, presedintele Consiliului de administratie al Escar Prod.

Toate fermele de melci care fac parte din Escar Prod sint certificate bio tot de certificatorul EcoCert International. „Aceasta a fost calea pe care am ales-o noi, sa producem ecologic, si s-a dovedit a fi o alegere buna, pentru ca sintem singurii pe plan mondial care fac melci ecologici la nivel industrial”, a spus Macris. Perioada de conversie in cazul fermelor de melci este de trei ani si coincide cu ciclul de reproductie a codobelcilor. „Cresterea melcilor in sistem eco nu presupune cerinte mai mari decit in sistemul conventional. Melcul e greu de crescut in orice sistem, trebuie sa respecti anumite reguli, sa te aliniezi la una dintre metodele acceptate de crestere. Nu e munca grea, dar se lucreaza intens”, a explicat Marcel Macris. El a adaugat ca sistemul de crestere eco cere o igiena de ferma foarte stricta, trasabilitate a tot ce intra si iese in/din ferma si hranirea melcilor cu plante libere de organisme modificate genetic si chimicale de sinteza.

PROCESARE. „Anul acesta este decisiv, vom sti exact daca fermierii nostri s-au tinut sau nu de treaba”, a declarat Macris. Motivul: se termina ciclul de reproductie a codobelcilor si in vara incepe „taierea” acestora. La fabrica din Teliu, in functie de ce doreste clientul, se pot prepara tot felul de delicatese de melc bio: pateu, cirnaciori, supa, tocanita, felurite conserve. „Capacitatea de procesare a fabricii noastre este de minimum 3.000 tone de melc viu, adica undeva la 600 de tone de carne. Carnea de melc este un produs de lux, foarte scump, iar 600 de tone reprezinta o valoare enorma”, a spus Marcel Macris. El a dat exemplul carnii de melc conventional, care pe piata costa circa 50 de euro kilogramul – sau 25 de euro en-gros. Iar un borcanel de 100 de grame de pateu de melc costa cam 7 euro. Iar produsele eco sint, de regula, mult mai valoroase decit cele conventionale. „Facem export in Franta, Italia, Germania si Spania. Avem cerere, dar nu am finalizat inca contractele pentru ca totul depinde in mare masura de productia obtinuta la nivelul fermelor”, a declarat Macris.

AFILIERE.
Cooperativa Escar Prod asteapta noi membri. Doritorii trebuie sa fie eco, sa accepte toate conditiile impuse de organul de certificare EcoCert International, dar si pe cele din statutul cooperativei si sa cumpere actiuni la fabrica.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentMASURA
Articolul următorProdusul zilei – Grisine din spelta

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente