Un print arab are grija de pestii nostri pe cale de disparitie

Un print arab are grija de pestii nostri pe cale de disparitie
Un print arab are grija de pestii nostri pe cale de disparitie

Avem vietati unice in lume, insa le sacrificam de dragul confortului. O specie de melci si una de pesti care traiau doar intr-un lac termal aflat intr-o rezervatie de langa Oradea sunt pe cale de disparitie pentru ca apa este folosita la incalzirea locuintelor. Cele doua specii sunt ocrotite acum in laborator, cu ajutorul fondurilor donate de un seic din Emiratele Arabe Unite.
Timp milioane de ani in acest lac cu apa termala au trait doua specii unice in lume. Vorbim de pestii numiti rosioara lui Racovita si melcul termal. In urma cu doi-trei ani au inceput sa apara problemele, cand lacul a secat. Pentru a salva ultimele exemplare specialistii le-au luat de aici si le-au pus in acvarii.

Proiectul de salvare a celor doua specii este finantat cu 13.000 de dolari de fundatia seicului Mohamed bin Zayed.

„Avem un numar total de cam 3.000 de pui care vor fi introdusi in mediul natural cand vor fi avizele necesare obtinute”, spune Adrian Gagiu, muzeograf Muzeul Tarii Crisurilor.

Pestii si melcii care s-au reprodus in laborator ar trebui sa repopuleze lacul termal, insa nu se stie daca habitatul va mai exista. Apa este folosita de localnici pentru incalzirea locuintelor iar cele doua specii ar putea trai doar in acvariile muzeelor.

„O secat, probabil ca din cauza forarilor. S-au facut multe forari si atunci sigur ca apa s-a impartit”, considera un localnic.

„Din toamna, de cand incepe incalzirea, in Oradea s-a dat drumul la aceste foraje legale, nu vorbim de cele ilegale, nivelul apei scade pana la secare”, spune Radu Huza, muzeograf responsabil de arii protejate Muzeul Tarii Crisurilor.

Mohammed bin Zayed este comandantul suprem al fortelor armate ale Emiratelor Arabe Unite si, prin fundatia pe care o conduce, este implicat in numeroase proiecte de salvare a speciilor pe cale de disparitie. In semn de apreciere, o soparla descoperita intr-o expeditie finantata de seic in Peru a primit numele acestuia.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente