Marea Neagra, tot mai saraca in scoici si creveti

Peste zece specii de plante si de vietuitoare marine au disparut in ultimii cinci ani, iar circa 60 sunt in pericol. Poluarea si speciile straine aduse de navele ce tranziteaza apele marii sunt principalele cauze ale distrugerii biodiversitatii, potrivit specialistilor.nave comerciale

Alga bruna, rama de mare, o specie de scoici si doua de creveti au disparut pentru totdeauna din Marea Neagra. „Scoicile care au disparut din ecosistemul din Marea Neagra aveau rol sa filtreze apa”, a spus Valeria Abaza, cercetator stiintific in cadrul Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta.

Printre plantele marine amenintate cu disparitia se numara alga rosie si iarba de mare, planta ce a fost exploatata la scara industriala pentru confectionarea saltelelor ecologice.

„La un moment dat chiar s-a considerat ca iarba de mare a disparut cu totul din Marea Neagra. Dar s-a descoperit ca aria ei de raspandire s-a redus foarte mult. Iarba de mare prefera sedimentele foarte fine si are rol in protectia tarmului impotriva eroziunii costiere”, mai spune specialistul.

O specie de alga rosie se gasea in cantitati mari in nordul Marii Negre, la „Campul lui Zernov”, si a fost folosita foarte mult de catre ucrainieni pentru a fabrica gel.

In ceea ce priveste mamiferele marine, toate cele trei specii de delfini ce traiesc in Marea Neagra sunt amenintate cu disparitia, atat la nivel regional, cat si mondial. Si calutul de mare ce traieste doar pe teritoriul Rezervatiei Marine Vama Veche – 2 Mai, este amenintat cu disparitia.

Invadatorii au mancat stridiile si midiile

Biodiversitatea din Marea Neagra a fost afectata si ca urmare a aparitiei unor „specii invadatoare”, ce au venit cu navele care au tranzitat apele noastre. Printre „invadatori” se numara melcul Rapana Venosa, semnalat pentru prima data in anul 1948 si adus in Marea Neagra din Marea Japoniei.

„Acesti melci sunt carnivori si timp de un deceniu s-au hranit cu bancurile de stridii de la noi. Dupa ce au terminat stridiile, au trecut la midii”, spune cercetatorul stiintific.

Impact negativ asupra mediului marin l-a avut si o meduza care a aparut la noi in 1980. „Aceasta meduza a consumat timp de un deceniu zooplanctonul din apa format din crustacee mici care reprezenta sursa de hrana pentru multi pesti. Totodata, meduzele au devorat in doar cativa ani si icrele si larvele pestilor, fapt care a determinat reducerea numarului de vietuitoare din mare”, explica Abazia.

„Scoicile care au disparut din ecosistemul marin din Marea Neagra aveau rol sa filtreze apa.” Valeria Abaza cercetator stiintific.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *