Melcii carnivori şi meduzele devoratoare atacă litoralul românesc

Melcii carnivori si meduzele devoratoare ataca litoralul romanesc

Cercetatorii spun ca litoralul romanesc este invadat de melci carnivori, meduze devoratoare si de scoici. Biodiversitatea marina este pusa in pericol de speciile invadatoare aduse de navele care tranziteaza apele Marii Negre, sustin cercetatorii marini, scrie adevarul.ro. Unul dintre invadatori este scoica Mya arenaria, care provine din Asia si transforma nisipul in strat calcaros, spune…

Citește mai departe

Studiu: Mediterana, in pericol de tropicalizare

Cresterea numarului de specii invazive, degradarea habitatelor si pescuitul excesiv, precum si incalzirea globala, reprezinta amenintari puternice la adresa florei si faunei din Marea Mediterana, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica online Plos One si preluat de AFP. Desi „evaluarile precedente mizau pe existenta a 8.000 – 12.000 de specii” in Mediterana, noul recensamant…

Citește mai departe

Articol din „Adevarul”, sectiunea „Verde”, premiat la Constanta

Articolul „Marea Neagra, tot mai saraca in scoici si creveti”, scris de Mariana Iancu, redactor-sef adjunct la „Adevarul de Seara”-Constanta, a luat premiul al doilea la Concursul National pentru Presa Scrisa de Mediu. Acest concurs a fost organizat de Mare Nostrum, organizatie de mediu din Constanta, iar premiile au fost decernate la sfarsitul saptamanii trecute,…

Citește mai departe

Haine ecologice pentru pastrarea resurselor naturale

Eveniment | 23 Aprilie 2009 – 20:27 Elevii Grupului Scolar de Protectia Mediului au prezentat pe 23 aprilie in Polus Center o parada de costume ecologice, sub sloganul „Sa pastram pamantul verde”. Aceasta este prima actiune dintr-o serie de activitati cu profil ecologic dedicate „Zilei pamantului” si „Zilei Arborelui”, organizate de American Corner Cluj-Napoca, din…

Citește mai departe

B12 previne malformatiile

Inainte de a ramane insarci-na-te, femeile ar trebui sa con-sume cantitati suficiente de vita-mina B12 si de acid folic pentru a reduce riscul de a naste copii cu malformatii congenitale severe ale siste-mului nervos central, infor-meaza Mediafax. Malformatiile sistemului nervos conduc la diverse forme de handicapuri permanente sau la deces. Un nivel scazut de vitamina…

Citește mai departe

Nostalgia copilariei mele

Zi torida de vara intr-un satuc din Lunca Dunarii. Aflata in satul copilariei mele, purtand in suflet amintirile locurilor pe care le masuram cu pasi de copil zi de zi, desculta prin colbul fierbinte care-mi cuprindea gleznele, cu talpile arse de fierbinteala pamantului, strabatute din cand in cand de sagetile dureroase ale ghimpilor patrunsi prin…

Citește mai departe

Regatul din adancurile Marii Negre

Bancuri de guvizi, hamsii si caluti de mare si covoare de scoici iti iau ochii. Algele se unduiesc in voia curentilor, iar crabii misuna nestingheriti in nisipul rece. Asa arata regatul din adancurile Marii Negre. La intrarea in portul Constanta se poate vedea epava unei nave, acoperita cu scoici. Pentru a descoperi taramul fascinant din…

Citește mai departe

Sa ne indragostim de marea toamnei

La mijlocul lui octombrie plaja Marii pare demult dezbracata de prejudecatile sezonului, iar de doua saptamani voluntarii au reusit sa o dezbrace si de gunoaie. Astazi doar scheletele unor fastfood-uri par sa slabeasca nivelul calitativ al tabloului vizual, dar ce sunt ele in fata grandioasei capodopere divine, inca spasmatica in fata soarelui sarcastic? Doar goluri…

Citește mai departe

Bruma crapilor

Pe Sf. Gheorghe, pe Sulina sau pe Chilia crapii sarbatoresc venirea toamnei. Este drept ca avem din plin si tulburel de Dunare, oarecum surprinzator daca avem in vedere apele in continua scadere. Dar pentru crap, un degustator de mare clasa, lipsa transparentei e un motiv in plus pentru a-si etala apetitul fara margini. Spune cu…

Citește mai departe

Perla mizeriei

ARAD. Mai multe tone de scoici intrate in putrefactie pe barajul de la Taut au pus pe jar autoritatile judetene si locale, precum si institutiile care se preocupa de protectia mediului. Apele Romane (Sistemul de Gospodarire a Apelor Arad) a deversat o mare cantitate de apa din lacul de acumulare de la Taut, pentru a…

Citește mai departe