Muncitorii dau zor sa termine cat mai repede treaba pentru a nu depasi termenul impus de ministrul Turismului, Elena Udrea. Angajatii de la Directia Apelor Dobrogea-Litoral se lupta cu ultimele gunoaie de pe plaja, ce sunt aduse inapoi de vant si se plang ca trebuie sa ia munca de la capat.
curatenie pe plaja
Litoralul se schimba la fata pentru Sarbatorile de Paste si pentru minivacanta de 1 Mai. Ecologizarea si amenajarea plajelor au inceput cu peste o luna in urma, iar cei care au initiat aceasta actiune dau zor sa termine cat mai repede treaba.

Odata cu Sarbatorile Pascale este preconizata si deschiderea sezonului estival pe litoralul romanesc, acest termen fiind impus de Ministerul Turismului.

Directia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) este institutia care s-a implicat in lucrarile de ecologizare a litoralului romanesc, iar in urma cu cateva saptamani directorul Laurentiu Marin declara ca suma alocata acestei actiuni se ridica la 700.000 de lei.

Banii sunt mai putini cu 200.000 de milioane de lei decat anul trecut, dar, cu toate acestea, termenul incheierii lucrarilor, 19 aprilie, trebuie respectat.

Mii de tone de deseuri stranse de pe litoral

“Plajele sunt pregatite sa gazduiasca toate manifestarile din perioada Sarbatorilor de Paste fie ca vorbim despre slujbele de Inviere ce vor avea loc pe plajele de la Mangalia si Constanta ori de alte evenimente ce vor fi organizate in aceste zile”, a declarat, pentru “Adevarul”, Catalin Anton, purtatorul de cuvant al DADL.

De pe litoralul romanesc au fost adunate 650 de tone de deseuri si au fost evacuate depozitele de scoica din zonele cu depuneri. Aproximativ 1.200 de tone de scoici au fost stranse si apoi transportate pentru amenajarea drumurilor tehnologice, iar cantitatile de alge adunate de la malul Marii Negre se ridica 350 de tone.

Lucratorii de la DADL au curatat si nisipul depus pe zidurile de sprijin din vecinatatea aleilor de promenada si au demontat si cei aproape noua kilometri de panouri de stuf, montate in statiunile Mamaia, Eforie Nord, Costinesti, Neptun si Jupiter. Pe timpul iernii in aceste statiuni au fost facute si lucrari de nivelare a tuturor suprafetelor de plaja.

Vantul aduce gunoaiele inapoi pe plaja

“O activitate importanta realizata in aceasta perioada a fost reabilitarea suprafetelor de plaja erodata prin transfer de nisip din zonele cu acumulari sau din depozitele de nisip, realizate in perioada de pregatire a sezonului rece. Cantitatea totala de nisip transferata se ridica la 6.000 de tone”, a mai spus Catalin Anton.

Directia Apelor Dobrogea-Litoral va initia dupa 20 aprilie si un program de mentinere a curateniei pe litoral, deocamdata numai vantul fiind acela care aduce gunoaie pe plaja si care le da bataie de cap lucratorilor de la DADL. Pana in prezent au fost reziliate 41 de contracte cu operatorii de plaje dintre cele existente la nivelul acestei institutii.

Rezilierile au fost facute pentru nerealizarea planurilor investitionale asumate de catre societatile in cauza, la castigarea licitatiilor, pentru subinchirierea suprafetelor de plaja si pentru mentinerea constructiilor pe plaja dupa incheierea sezonului estival.

Laurentiu Marin, directorul DADL, a declarat luna trecuta pentru Mediafax ca cele cinci contracte cu operatorii de plaja, care sunt inca in vigoare, se afla pe masa avocatilor din institutia pe care o conduce, iar in cazul in care vor fi gasite in neregula vor fi, la randul lor, reziliate.

Multi romani au plecat in strainatate de Sarbatori

In urma cu catva timp, pe plaja de la Megalos din Mamaia zaceau cartoane, scanduri, pungi, sticle, hartii si alte resturi pe nisip. In timpul iernii locul se transformase in adapost pentru caini maidanezi si persoane fara adapost. Operatiunile de ecologizare au avansat.

Acum, in statiunea Mamaia, nisipul a fost deja ecologizat si nivelat, iar in Saturn si Venus s-au desfasurat ample activitati de reinnisipare. Muncitorii au iesit tot cu buldozere, tractoare, discuri si autobasculante, iar nisipul de pe plaje a fost curatat si nivelat.

Pe litoralul grecesc sau bulgaresc nu exista mizerie si caini vagabonzi, iar ospatarii sunt mult mai politicosi. De Paste sau de 1 Mai, multi romani au ales sa plece in Bulgaria, deoarece este mai aproape, costa mai putin, iar conditiile sunt mult mai bune.

Turcia este o alta destinatie ce poate fi luata in calcul pentru o iesire fie ea si de cateva zile. Serviciile sunt ireprosabile, este curatenie, iar preturile sunt rezonabile. Italia, Franta sau Spania se lauda cu o traditie indelungata in turism. Dar nu multi romani isi permit sa plece spre aceste destinatii doar pentru cateva zile, desi apa este foarte curata, serviciile ireprosabile si preturile pe masura.
Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here