ARAD. Mai multe tone de scoici intrate in putrefactie pe barajul de la Taut au pus pe jar autoritatile judetene si locale, precum si institutiile care se preocupa de protectia mediului.
Apele Romane (Sistemul de Gospodarire a Apelor Arad) a deversat o mare cantitate de apa din lacul de acumulare de la Taut, pentru a efectua masuratorile necesare pregatirii pentru iarna. In urma deversarii apei, in mal au ramas tone de scoici, dupa ce namolul a fost spalat de ploaie, au intrat in putrefactie si au inceput sa degaje un miros pestilential. Primarul comunei Taut, Gheorghe Ples, a declarat ca apa este deversata anual pe canal, insa asa ceva nu s-a mai intamplat. Totusi, a mai existat o situatie asemanatoare in urma cu 10 ani, cand au murit o multime de pesti.
Pentru a nu se declansa un focar de infectie in comuna, primarul Gheorghe Ples a trimis oameni sa curete canalul, deoarece Apele Romane nu au in zona decat trei angajati. „Sunt tone de scoici in putrefactie. Noi nu avem nicio vina pentru ce s-a intamplat, dar nici nu putem sta cu mainile in san, sa riscam ca barajul sa devina un focar de infectie”, a declarat primarul Ples. La fata locului au descins reprezentantii Prefecturii, Protectiei Mediului, Garzii de Mediu, Apelor Romane etc., pentru a analiza situatia. „Este de mirare ce s-a intamplat, avand in vedere ca apa se retrage foarte incet cand e deversata. Singura explicatie este aceea ca scoicile au ramas in namol, iar cand acesta a fost spalat de ploaie, au ramas pe uscat si au murit. Acum le strangem, noi, cu trei angajati, si Primaria, care ne-a oferit ajutorul. O sa vina sa le ridice o societate care se ocupa de dezinfectii. Ce m-a mirat insa cel mai tare a fost marimea scoicilor. Este vorba de scoici foarte mari, care parca sunt mutante”, a declarat Viorel Latiu, seful sistemului de Gospodarire a Apelor Chisineu-Cris.
Sursa: 24h online