Pe Sf. Gheorghe, pe Sulina sau pe Chilia crapii sarbatoresc venirea toamnei.
Este drept ca avem din plin si tulburel de Dunare, oarecum surprinzator daca avem in vedere apele in continua scadere. Dar pentru crap, un degustator de mare clasa, lipsa transparentei e un motiv in plus pentru a-si etala apetitul fara margini.
Spune cu ce dai, ca sa-ti spun ce prinzi. Ei bine, in aceste zile veti putea contempla un adevarat spectacol pe bratele Dunarii sau pe buclele sale taiate din vechiul curs. Sute de pescari cu lansetele intinse asemenea bateriilor de antiaeriana, insirati printre salcii pe kilometri intregi, reprezinta semnul ca nadele sunt luate cu asalt. Specialitatile din categoria naturista, adica rame serpesti, negre, de grind, apoi scoici si lipitori, sunt asezonate cu mamaliga – patratica sau cocolos, dupa gust si preferinte.
Aromele si colorantii alimentari nu lipsesc de la acest chiolhan tomnatec, unde ciortanii zburdalnici si crapcenii carora abia le-au mijit mustatile intra plini de entuziasm in sacul proletarilor iesiti la iarba verde. Dar aceasta este doar figuratia.
Tehnologie si ecologie. In toata aceasta forfota, care seamana foarte mult cu frenezia cautatorilor de aur, exista si sportivi bine utilati, ce prefera calitatea si nu cantitatea. Avertizoare electronice, boilies, feromoni, un intreg echipament ce ii poate intimida pe neinitiati. Totusi, dincolo de credinta populara ca meseriasul conteaza si nu scula, pescarii cu pricina prind crapii adevarati din Dunarea acestei toamne. Crapi de 10, 15 si chiar 20 de kilograme, plini de nabadai si de muschi. Personaje principale, trofee fotografiate, pupate si eliberate. Iata o invitatie mai mult sau mai putin voalata pentru a gasi un loc – pe scaun sau in picioare – la acest spectacol interactiv la care cu siguranta nu veti fi doar spectatori.
Sursa: Cotidianul