Tinerii arunca mai bine de un sfert din mancarea pe care o cumpara saptamanal, in timp ce romanii de peste 40 de ani prefera sa dea de pomana ce le ramane la cina. Spre deosebire de alte tari, in Romania ajunge la gunoi mai putina hrana. O explicatie ar putea fi saracia prin care am trecut in perioada comunista, sustin specialistii.
Tinerii nu-si fac probleme atunci cand arunca mancarea neatinsa, in timp ce romanii trecuti prin viata folosesc si rosiile mai moi la mancarea gatita si nu ar arunca sub nicio forma o bucata de paine. Ana C., o tanara din Bucuresti, face piata in fiecare saptamana pentru ea si sotul ei.
Cheltuie pe mancare la o asemenea „iesire” aproximativ 300 de lei, iar la sfarsitul intervalului arunca mai bine de o treime. Munceste pana seara tarziu, iar deseori nu are timp sa gateasca, asa ca legumele si carnea cumparate pentru a ajunge la cuptor sfarsesc de cele mai multe ori in cosul de gunoi.
Mariana D. are 50 de ani. Locuieste impreuna cu sotul si cumpara mancare de aproximativ 200 de lei. Arunca doar o mica parte. „Noi mancam mai mult mancare gatita”, povesteste ea. Are timp sa gateasca, pentru ca in fiecare zi la ora 17:00 e acasa.
Sociologii si antropologii sustin ca romanii trecuti de o anumita varsta au un „cult” deosebit pentru mancare si, de aceea, putine asemenea produse ajung la gunoi in gospodariile lor. Totusi, cand vine vorba de tineri, datele problemei se schimba.
„Tinerii sunt mai inconstienti pentru ca nu au trecut prin saracia bolsevica. Cei de varsta a doua si a treia inca pun conserve pentru iarna, iar din mancarea de zi cu zi prefera sa dea de pomana, daca mai ramane, decat sa arunce”, ne-a declarat antropologul Ioana Popescu.
Fiii risipitori
Si tinerii recunosc diferentele intre obiceiurile lor de consum si ale parintilor. „Cumpar saptamanal doua kg de rosii. La sfarsitul saptamanii jumatate sunt deja moi si le arunc”, spune Ana. In bucataria Marianei, lucrurile stau diferit. „Iau 3 kg de rosii saptamanal, dar nu arunc nimic. Rosiile mai moi sunt numai bune pentru mancarea gatita”, ne dezvaluie si Mariana obiceiurile.
Situatia se repeta si in cazul fructelor sau al carnii. Ana uita de multe ori sa mai gateasca carnea refrigerata pe care o cumpara, in timp ce Mariana face din carne tocata si chiftele pentru aperitiv, dar si cateva portii marinate, adica mancare gatita. Din merele ramase in frigider, bucatareasa face placinta.
Tinerii arunca mancarea si din cauza ca au un alt ritm de viata. Foarte multi iau masa la restaurant sau stau atat de putin timp acasa incat nu au timp sa consume produsele din frigider.
Nu ii ajungem pe britanici
In Romania nu exista date oficiale in legatura cu cantitatea de alimente pe care o aruncam la cosul de gunoi, insa specialistii spun ca nu ii ajungem in aceasta privinta pe occidentali. In tari precum Germania sau Austria, cantitatea de produse alimentare aruncate depaseste 20% din totalul resturilor menajere, insa britanicii sunt campioni absoluti.
O familie din Anglia arunca la gunoi alimente de 610 lire sterline pe an. In total, se arunca la gheena circa 10 miliarde de lire sterline, in toata tara. 60% din alimentele ajunse la gunoi sunt neatinse. Cantitatea de asa-zise deseuri, in realitate ambalaje neatinse pline cu mancare, poate umple de 8 ori un stadion de marimea Wembley, potrivit Daily Mail.
Cumparam peste buget
O alta explicatie pentru cantitatea de produse pe care o aruncam este volumul mare de alimente cumparate de romani. Peste jumatate din venitul lunar al unei familii este cheltuit pe mancare si tigari, arata datele Eurostat.
Romanii sunt cei mai „carnivori” dintre locuitorii Europei. In plus, spre deosebire de alte tari, foarte putini bani merg spre educatie. „Pentru noi, mancarea este o prioritate. Din cauza venitului mult redus fata de cel al altor europeni, romanul alege sa-si satisfaca in primul rand aceasta nevoie”, cred psihologii.
Studiile de piata arata ca produsele alimentare cele mai cumparate sunt faina, malaiul, uleiul, salamul si cascavalul. Potrivit Eurostat, Romania are cel mai alert ritm de consum din UE, cu toate ca salariile noastre reprezinta doar 40% din media celorlalte state ale UE, iar cele mai cumparate produse sunt alimentele si imbracamintea.
Si magazinele arunca alimente
O buna parte din deseurile alimentare provin de la supermarketuri sau de la alti comercianti care sunt nevoiti sa arunce mancarea expirata. Firma Protan a colectat in primele opt luni ale anului 28.593 tone de deseuri de acest tip, cea mai mare cantitate lunara fiind ridicata in iulie.
Profil de cumparator
Romanii de varsta a treia si a doua sunt caracterizati de teama de penurie sau de goana pentru modelele occidentale, se arata intr-o cercetare IRSOP, realizata pentru BCR Bpl. Acesta este motivul pentru care foarte multe produse alimentare au prins pe piata romaneasca. In plus, teama de penurie ii face pe cei de varsta a treia sa isi faca rezerve in camara si sa consume alimentele pana la ultima „lingura”.
Sursa: Adevarul